ВКС ще тълкува може ли да се завещава имот срещу гледане

Новини
14:21 - 28 Юли 2023
2029
ВКС ще тълкува може ли да се завещава имот срещу гледане

С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело, свързано със завещанието. Общото събрание на Гражданската колегия трябва да отговори на следните въпоси.  

„Нищожно ли е завещание, което е направено както заради вече положени грижи за завещателя, така и с оглед на бъдещи грижи, които ще бъдат полагани за него до края на живота му? Може ли в такъв случай, при тълкуване волята на завещателя, да се приеме, че единственият мотив за съставяне на завещанието противоречи на закона, тъй като нарушава принципа за безвъзмездност на завещателното разпореждане?“

Причината да се образува тълкувателно  дело е, че има противоречива практика на ВКС. Закона за наследството (ЗН) предвижда нищожност на завещателното разпореждане, когато то или единственият мотив, поради който е направено, са противни на закона, на обществения ред и на добрите нрави.

Според състав на ВКС гледал дело за завещание във "всеки отделен случай мотивът произтича от конкретните условия на живот, отразява моралните и материални потребности на личността на завещателя, и може да бъде различен – да се отблагодари, да се възнагради, да се въздаде справедливост, да се поощри, да се прояви щедрост, да се осигури нуждаещият се, да се накаже безотговорният – това са съображения, които разкриват моралния интерес на завещателя от съставяне на завещанието, неговите цели и подбуди.

Безвъзмездният характер обаче не означава, че завещанието не може да има възнаградителен характер. Напротив, обичайният мотив за съставяне на завещание е именно благодарствен и той съответства на закона и на добрите нрави.

Едно завещание може да е обусловено от няколко свързани или отделни мотива, които заедно предопределят волята на завещателя.

Ако в завещанието са изразени няколко мотива, достатъчно е един от тях да съответства на закона и морала, за да породи завещанието действие, се казва в това решение. 

Съвсем по друг начин звучи друго решение на ВКС. Завещанието е било мотивирано с полагани от заветника грижи към завещателя до момента на съставянето му, както и с получаване на бъдещи грижи, като съдебните състави приемат, че очакванията на завещателя за бъдеща възмездна престация (полагане на грижи за в бъдеще, след съставяне на завещанието), води до нищожност на завещанието, тъй като наличието на подобен мотив противоречи на безвъзмездния му характер.