Владетелят на глинените кортове - кариерата на Надал в цифри (част I)

Денят, от който феновете на тениса се опасяваха, най-накрая настъпи

Нещо за четене
18:00 - 11 Октомври 2024
9262
Владетелят на глинените кортове - кариерата на Надал в цифри (част I)

В този живот всичко има начало и край. Рафаел Надал сложи точка на плодотворната си кариера, която ще бъде запомнена като може би най-великата за всички времена в историята на тениса. Испанецът, който ще изиграе още няколко двубоя, направи това съобщение в прочувствено видеоизявление в социалните мрежи.

Той заяви, че финалът за Купа "Дейвис" ще бъде последният му акт в спорта. Испания на Надал ще се изправи срещу Нидерландия на четвъртфиналите между 19 и 21 ноември, като Матадора беше включен в състава, след като се възстанови от контузията, която не му позволи да участва в груповата фаза.

Когато 38-годишният Надал окачи ракетата си след финала през ноември, той ще се пенсионира като втория най-успешен играч на сингъл при мъжете за всички времена.

Надал определи ерата на мъжкия тенис, която беше доминирана от него, Роджър Федерер и Новак Джокович, като и тримата играчи доминираха в спорта до края на кариерата си.

Първоначално Надал се прочу с това, че прекъсна доминацията на Федерер в началото на новия век, след което се утвърди като самостоятелен шампион, особено в турнирите на клей, където неговите показатели остават в собствена лига.

Какво е спечелил Надал?

Откакто става професионалист през 2001 г., когато е 15-годишен, Надал е прекарал 2543 часа и 15 минути на корта в 1307 мача от ATP Tour - 1080 от които е бил от страната на победителя.

Първата титла в кариерата му идва през 2004 г. на клей кортовете в Сопот, малък град в Северна Полша, преди да се прочуе през следващия сезон.

През 2005 г. Надал пробива в топ 10 на световната ранглиста - където ще остане в продължение на рекордните 912 последователни седмици.

Надал ще спечели още 91 титли от ATP Tour, включително 22 титли от Големия шлем - 14 от Откритото първенство на Франция, четири от Откритото първенство на САЩ и по две от Уимбълдън и Откритото първенство на Австралия.

Откритото първенство на САЩ най-дълго време му се изплъзваше, но когато през 2010 г. покори Ню Йорк, той стана най-младият тенисист в Оупън ерата, завършил Големия шлем в кариерата си.

С олимпийското злато на сингъл от Пекин 2008 г. в шкафчето си, тази победа на US Open също завърши "златния" Голям шлем".

Това е постижение, с което могат да се похвалят само четирима други играчи - Щефи Граф, Андре Агаси, Серина Уилямс и Новак Джокович.

За Надал обаче винаги ще стои въпросът какво можеше да бъде.

През кариерата си той пропусна 15 големи турнира поради контузия или заболяване.

За сравнение, Роджър Федерер е отсъствал от шест, докато Джокович е пропуснал само един от последните 79 турнира от Големия шлем поради контузия.

Какво не спечели Надал?

Надал ще се пенсионира с една голяма титла, която липсва в колекцията му - финалите на ATP.

Въпреки че участва в 11 издания на завършващото сезона първенство, Рафа никога не е вдигал трофея, спечелвайки 21 от 39-те си мача.

Той достигна до финала два пъти - през 2010 г. и 2013 г., като загуби съответно от Федерер и Джокович.

Джокович е спечелил рекордните седем титли, а Федерер - шест.

Рафаел Надал изостава от Джокович и по отношение на турнирите от сериите "Мастърс" 1000 - нивото под надпреварите от Големия шлем. Той е спечелил 36 титли, но никога не е триумфирал в Маями и Париж, докато Джокович е спечелил всеки от деветте турнира от сериите "Мастърс" 1000 поне по два пъти.

Рекордите

В турнирите на ATP и WTA само Маргарет Корт и Новак Джокович (с по 24) и Серина Уилямс (23) са спечелили повече титли от Големия шлем на сингъл от 22-те трофея на Надал в историята на тениса.

Удивителните 14 от тези триумфи са от Откритото първенство на Франция, което е най-многото от всички играчи в историята на едно голямо състезание. Десетте титли на Джокович от Откритото първенство на Австралия са вторите най-много от всички на даден турнир от Шлема.

Първата титла на Надал от Големия шлем е на "Френч Оупън" през 2005 г., а през сезон 2022 той триумфира във френската столица и на Откритото първенство на Австралия, което говори за забележителното му дълголетие.

Той е единственият тенисист, спечелил поне един мейджър в 15 различни календарни години, а между 2005-а и 2014 г. никога не е завършвал сезон без титла от Големия шлем. Никой друг състезател в Оупън ерата не е печелил поне един мейджър в 10 последователни сезона.

Надал завършва 13 различни години на първите две места в световната ранглиста на ATP - повече от всеки друг играч в цялата Открита ера.

Бика от Майрока също така е единственият състезател в Оупън ерата, който печели няколко корони от Големия шлем - както като тийнейджър, така и когато е на възраст над 30 години, и единственият тенисист от 1990-а насам, който печели повече от пет финала на "Мастърс" 1000 преди да навърши 20 години (с рекорд 6-1) и след като навърши 30 години (8-3).

Къде се нарежда Надал за всички времена?

Това, че спортът се развива по времето на Голямата тройка, означава, че трябва да се плати определена цена, когато става въпрос за дебата за "най-великия за всички времена" в тениса.

Вероятно Надал щеше да спечели повече от 22 титли от Големия шлем, ако Джокович и Федерер не бяха негови съвременници - и обратното.

Джокович и Федерер - заедно с Пийт Сампрас, Иван Лендъл и Джими Конърс, са прекарали повече време като №1 в света при мъжете от Надал (209 седмици).

Макар че несъмнено си е извоювал мястото на най-добрия играч на клей в историята, Надал се нарежда на пето място по брой титли от ATP и изостава от дългогодишния си съперник Джокович по брой трофеи от Големия шлем.