Владимир Илиев: Щях да загубя съзнание и да припадна!

Имах чувството, че бягам на автопилот, признава биатлонистът ни след днешния старт в Пекин

Спорт
15:22 - 08 Февруари 2022
2868
Владимир Илиев: Щях да загубя съзнание и да припадна!

Най-добрият български биатлонист Владимир Илиев не скри разочарованието си след първия си олимпийски старт в индивидуалната надпревара на 20 километра в комплекса в Чжанцзякоу край Пекин. Световният вицешампион в дисциплината от Йостерсунд Илиев се нареди 61-и с пет грешки при стрелбата и изоставане на 6:50.1 минути зад победителя Кентен Фийон Мейе (Франция).

"Лош старт, лош ден за мен. Съжалявам. От доста време сме тук и в последните дни се потвърди опасението, което имах - много коварната надморска височина. Изигра лоша роля. Просто това не е моето бягане, не е моето състояние. Имаш чувството, че бягаш по инерция, като на автопилот и не знаеш всеки момент дали ще загубиш съзнание, или не. Много е тежко. Някои състезатели явно се справят много добре в тези условия. На всеки по различен начин влияе. Надявах се на високо ние да се чувстваме добре, но днес не беше така. Това повлия и на стрелбата, защото отиваш доста по-уморен на стрелбището и там концентрацията и настроението е съвсем друго. Ще анализираме нещата.

Очаквах повече. В последно време много добре ми вървяха тренировките. Стабилността ми на тренировка е много голяма и се чудехме защо не се получава във всеки старт. Имаше проблясъци в сезона, но главната цел беше тук и естествено, че съм разочарован. Това е спортът.

Бяхме наясно с височината, но съвсем друго е, когато тръгнеш да правиш бягане на макс. Тогава нещата се усещат много повече, дишането е по-тежко, самата мускулатура много бързо се сковава. В началото е много тежка пистата. Ако тръгнеш много бързо, става много лошо след това. Не можах да се справя. Не знам каква е причината. Ще я обсъдим. Това са първите ми усещания от днес", откровен бе Илиев.

Той призна, че двата пропуска на първата стрелба също са натежали.

"Двете грешки на първата стрелба повлияха много. Преди старта се чувствах добре и стрелково, и бегово. В последния месец и стрелбата ми вървеше. Всичко беше наред в предишните дни. Но тук вятърът много бързо се мени и не успях да се справя днес на първа стрелба. Близки ми бяха изстрелите, но това е биатлонът. Не успях да реагирам както трябва. В следващите стрелби изтървах по един изстрел, но бях доста уморен и беше трудно да се събера на стрелбището", каза Илиев.

Той ще застане на старт отново на 12 февруари (събота) в спринта на 10 километра.

"Надявам се да се променят нещата за следващите състезания, да се възстановя и да си върна състоянието, в което бях, за да мога да направя по-добър резултат. В съвременния биатлон не само ски бягането, но и стрелбата трябва да се получи. Надявам се да покажа какво мога. Не съм се отказал", заяви Илиев.