Владимир Зарев, Георги Господинов и Калин Терзийски четат на площад "Славейков"

Столичната библиотека отбелязва Световния ден на книгата с много инициативи

Култура
16:20 - 21 Април 2021
1093
Владимир Зарев, Георги Господинов и Калин Терзийски четат на площад "Славейков"

Столичната библиотека отбелязва 23 април - Световен ден на книгата и авторското право, обединяващ автори, издатели, преводачи, книгоразпространители и читатели от целия свят.

На този празник библиотеката, заедно с поетите и писателите, ще отправи послание към обществото и институциите за важността на общите каузи - събирането, съхраняването и дигитализирането на книжната памет на София и България, насърчаване на четенето, както и за промени в Закона за авторското право и сродните му права за осигуряване на средства от държавния бюджет за авторските права за заеманите книги за четене в публичните библиотеки, казват от културната институция.

На 22 април, четвъртък, от 17:30 ч., на площад Славейков, започва литературно четене "В името на книгата" с участието на Георги Константинов, Владимир Зарев, Георги Господинов, Мирела Иванова, Калин Терзийски, Бойко Ламбовски, Амелия Личева, Марин Бодаков, Кристин Димитрова, Силвия Чолева, Николай Милчев, Йордан Ефтимов, Роман Кисьов, Иван Христов, Анжела Димчева, Иван Ланджев. Те ще представят свои послания и творби, както и ще раздават свои нови книги с автографи. Музикално измерение на празника ще прибавят Иван Бороджиев (саксофон) и дует Ели Раданова (вокал) и Венци Дреников (клавишни).

На 23 април от 11:00 ч. посланикът на Корея Джънг Джингю ще връчи дарение от книги, албуми и дискове. В 11:30 ч., в мраморното фоайе се открива изложба "В превод на . . ." с преводни книги от фонда на Столична библиотека. Включени са ранни публикации в сп. "Български книжици" от 1858 г., издания от края на XIX и началото на XX в. на чужди автори в превод на български от П. Р. Славейков, Д. Симидов.

Първи преводи на новобългарски на Библията и други свещени книги, преводи на класически произведения от наши автори - Александър Балабанов, Кирил Христов, Гео Милев, Екатерина Каравелова, Елена Мутева, Мара Белчева, както и преводите на наши съвременници, преводна детска литература и чужди издания на образци от българската литературна класика - английски, немски, испански.

В 12:00 ч. в детския център започва специално издание на читателския клуб "АртИшок" с писателката Милена Гартли. Половин час по-късно в американския център се открива изложба и мултимедийна презентация на ученици гимназия по дизайн "Елисавета Вазова".

Историята на Световен ден на книгата и авторското право датира от 1995 г. , когато 23 април е обявен от ЮНЕСКО за Световен ден на книгата и авторското право неслучайно - на този ден са починали двама от най-гениалните писатели в света - Сервантес и Шекспир. Идеята на символичната дата е да се насърчи четенето и защитата на интелектуалната собственост, издателската дейност, авторското право.