Владимир Зеленски е новият президент на Украйна

Според първоначалните данни комикът печели със 73.2% от гласовете

Свят
21:07 - 21 Април 2019 (обновена)
3397
Владимир Зеленски е новият президент на Украйна

Според данните на националния екзитпол, проведен от Киевския международен институт по социология и Фонд "Демократични инициативи", цитирани от gordon.ua, във втория тур на президентските избори в Украйна побеждава Владимир Зеленски със 73.2% от гласовете, а действащият президент Петро Порошенко получава 25.3%.

Както и да се променят резултатите в процеса на преброяването отсега е ясно, че 41-годишният актьор е новият президент на Украйна.

Само за няколко месеца Зеленски се превърна в носител на надежда за избирателите. Неговите бастиони са в източна и южна Украйна, където много граждани говорят руски и се чувстват пренебрегнати от настъплението на украинската култура и език през последните години. Зеленски произхожда от този регион, говори руски и хората го възприемат като "един от нас".

Той обаче спечели гласове и в някои централни и западни части на Украйна. Неговите големи козове са популярността му като комик и фактът че е новак в политиката.

След години на политически турбуленции и корупционни афери копнежът на много украинци за нови лица в политиката е толкова силен, че те изглежда са склонни да експериментират с един политически новак като държавен глава.

Зеленски печели много и от една от своите роли в киното.

В телевизионния сериал "Слуга на народа" той играе учител по история, който става президент. Неговите популистки тиради срещу "корумпираните и алчни" украински политици в сериала допадат на много украинци.

Веднага след излизането на екзит половете, Зеленски благодари на избирателите 
за подкрепата  и обеща никога да не ги подведе.

"Няма да има някакъв патос, просто искам да кажа "Благодаря!" на моите родители за подкрепата, на моята съпруга - за силата и издръжливостта, на украинците, които ме подкрепиха - благодаря, на тези, които направиха друг избор - обещавам, че никога няма да ви подведа", каза Зеленски пред своите привърженици.

Те го посрещнаха с ликуване в щаба му веднага след обявяването на резултатите от екзитпола след затварянето на избирателните секции, които показаха убедителната му победа на президентските избори със 73 процента от гласовете на втория тур. Самият той реагира спокойно, беше немногословен и излезе от залата веднага след изявлението си.