Владимир Зеленски иска среща с Путин

Москва заяви, че не е готова да коментира възможността за такива разговори

Свят
16:36 - 08 Юли 2019
1784
Владимир Зеленски иска среща с Путин

Украинският президент Владимир Зеленски отправи предложение към руския си колега Владимир Путин за пръв разговор помежду им, призовавайки западните лидери да посредничат.

"Искам да се обърна към руския президент Владимир Путин. Трябва да говорим? Ние го правим. Нека го направим", каза Зеленски във видеообръщение.
Бившият актьор, който беше избран с огромно мнозинство на президентските избори в Украйна, призова за среща с руския държавен глава, която да включва американския президент Доналд Тръмп и други западни лидери. Той предложи да се обсъди анексирането от Русия на Крим и конфликтът в Източна Украйна, където украинските сили се борят с подкрепяните от Русия сепаратисти.

Зеленски предложи на Путин новите преговори да включват и САЩ и Великобритания, които са силни поддръжници на Киев. "Предлагам следния състав за разговори: аз, вие, американският президент Доналд Тръмп, британският премиер Тереза Мей, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон", каза украинският президент.

Москва заяви, че не е готова незабавно да коментира възможността за такива разговори, като нарече предложението на Зеленски "абсолютно нов формат". "Първо е необходимо да се разбере дали подобна среща има някакви перспективи. Това е нова инициатива. Разбира се, че ще бъде разгледана, но засега не мога да изразя никаква реакция", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти.