Владо Пенев в десeтката: Който не носи маска , не му дреме за мен

Култура
21:30 - 01 Април 2020
4911
Владо Пенев в десeтката: Който не носи маска, не му дреме за мен

“Не бих си позволил да съветвам хората какво да правят у дома. Както никого не бих съдил или винил за вида му на образование, докъде е стигнал, как се е усъвършенствал - това са лични избори. Но отговорността е нещо, което имаш към живота въобще. Отговорност към собствения си живот и още повече към живота на другите. И когато видя някого без маска на улицата, първото, което си мисля е: "на тоя човек не му дреме за мен". Така актьорът Владимир Пенев закова в десeтката с коментар за отменената до второ нареждане мярка за носенето на маски у нас. 

"Нашата цивилизация се разви така, че ние предимно консумираме и много малко се интересуваме от това какво даваме и какви са отговорностите ни. Ние искаме повече да вземаме, а не да даваме. Отговорността е нещо, което трябва да се даде”, казва актьорът.

Той самият спазва всички предпазни мерки. Ограничил е срещите с най-близките си, дори и с дъщеря си Яна. Ако тя трябва да му даде нещо, просто го оставя пред вратата му - дори без да го види. Подарила му е и маски, и дезинфектант. Така че в редките случаи, когато му се налага да излезе, да може винаги да се предпази.

Макар сега зрителите да не могат да го гледат на живо в театъра, могат да се насладят на силната му актьорска игра виртуално. Както всеки четвъртък от 19 март насам, “Сфумато” ще пусне още едно представление от театралната си история онлайн. Днес това ще е култовият “Квартет” на Явор Гърдев, в който една от главните роли играе именно Владимир Пенев.