Властите в Тайван скочиха в защита на трансбоксьорката

Актуални новини
16:45 - 06 Август 2024
932
Властите в Тайван скочиха в защита на трансбоксьорката

Спортните власти на Тайван протестираха срещу позицията на Международната боксова асоциация (IBA) за половата идентичност на боксьорката Лин Ю-Тин.

Ето позицията:

"Тайванските спортни власти категорично протестират срещу това, че Международната боксова асоциация продължава да публикува невярна информация, да крие факти и да се намесва в нормалното протичане на олимпийския турнир, без да се съобразява с правата и интересите на самите спортистите.
Олимпийският комитет на Тайван също така назначи адвокат, който да изпрати предупредително писмо до IBA. Той си запазва правото да предприеме правни действия и ще заведе дело, ако е необходимо".

Участието в олимпийския турнир по бокс за жени на Лин Ю-Тин и на алжирката Имане Хелиф, които бяха дисквалифицирани от Световното първенство през 2023-а заради провал на тестовете за полова идентичност, предизвика широка дискусия сред спортната общност.

IBA отбеляза, че тогава анализът на пробите на боксьорките е показал съдържание на хромозоми, което не отговаря на изискванията за участие. От МОК твърдят, че при допускането на двете са се ръководили от техните паспорти, който показват, че са жени.

И двете състезателки продължават участието си на Олимпиадата и си гарантираха минимум бронзови медали в техните категории.