ВНИМАНИЕ: 1500 коли за скрап са на прицел в София

Актуални новини
19:42 - 23 Август 2022
2723
ВНИМАНИЕ: 1500 коли за скрап са на прицел в София

т сряда, 24 август, започва поредна акция в София за премахване на излезли от употреба автомобили, съобщават от общината. Екипи на Столичния инспекторат ще вдигат коли от улици в кв. "Левски", кв. "Хаджи Димитър" и кв. "Сухата река" в район "Подуяне".

Общо 1419 коли в цяла София са набелязани за премахване от експертна комисия. Най-голям брой са те в районите "Подуяне", "Младост", "Слатина" и "Триадица", според Столичния инспекторат. До момента 240 от тях са преместени доброволно от собствениците им, а 392 коли принудително са извозени до площадка за разкомплектоване, съобщава "Дневник".

Колата се смята за негодна за движение, ако са изминали повече от три месеца от валидността на последния годишен технически преглед (ГТП). На предното стъкло се залепва жълт уведомителен стикер и за нейния собственик започва да тече тримесечен срок, в който може доброволно да я премести от общинските площи в частен имот.

Има и още два варианта: колата да мине на ГТП, или да бъде продадена за скрап. Ако собственикът не направи нищо, след изтичането на третия месец екипи на районните администрации и на Столичния инспекторат имат право да вдигнат колата принудително и я откарат на площадка за разкомплектоване. В този случай парите от старите ламарини не се вземат от нейния притежател, а от фирмата, която я е извозила за скрап.