ВНИМАНИЕ: Идват страшни бури от Италия (ВИДЕО)

Червен код за мълнии, вятър и градушки обявиха метеоролозите

Свят
12:25 - 25 Юли 2023
10856
ВНИМАНИЕ: Идват страшни бури от Италия (ВИДЕО)

Страшни бури след африканската жега удрят България в следващите 24 часа, прогнозират синоптиците от специализираната медия "Метео Болканс". Опасни мълнии, градушки и пориви на вятъра налагат въвеждането на предупредителен червен код за Северозападна България на 26 юли (сряда), като явленията вече удариха Италия и се насочиха към Западните Балкани. 


Градушка над Венето

Валежите на много места в Сърбия, Унгария и Западна Румъния ще са значителни по количества. Ще има условия за внезапни наводнения и силни пориви на вятъра. Висок риск и от материални щети. Очакваме средна и едра по размер градушка. Бурите към края на деня ще формират мезо-конвективни системи. Валежите ще са средно около – 40-80л/кв. м.

Издаваме оранжев и червен код, защото, при пробиване на задържащия слой, клетките ще се развиват много бързо, като в зрялата си фаза ще носят интензивни валежи, придружени от силна гръмотевична дейност. Бурите ще са с голям потенциал и на изолирани места, могат да нанесат и материални щети, предупреждават метеоролозите.

Привечер и през нощта срещу сряда процесите над Сърбия и Румъния има вероятност да достигнат и крайните северозападни райони от страната ни. Възможни са и бури над Дунавската равнина, но тези процеси са много трудни за прогнозиране, поради задържащия слой.