Внимание с ниското кръвно, може да е опасно

Организират безплатни кардиологични прегледи в ИСУЛ

Здраве
13:30 - 13 Май 2022
2486
Внимание с ниското кръвно, може да е опасно

При възрастните ниското кръвно може да е дори по-опасно от завишеното. Причината е, че ниското артериално налягане може да доведе до нарушено кръвоснабдяване на мозъка и бъбреците, казва д-р Кирил Джоманов, кардиолог в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

По случай Международния ден за борба с артериалната хипертония (АХ) в клиниката се организират безплатни прегледи на 17 и 18 май. 

Прегледите ще се извършват в кабинет 206 между 14:00 и 17:00 часа, само след предварително записване на тел. 02 9432 332. Те ще включват провеждане на ЕКГ (електрокардиография) и обстоен преглед от кардиолог.

Предназначени са за граждани с резистентна хипертония (която трудно се поддава на контрол) и такива, получили сърдечни усложнения вследствие от прекарана коронавирусна инфекция.

Какво показват данните Националната лига по хипертония?

• Хипертонията засяга 42.8% от мъжете и 39.7% от жените в активна възраст (между 24 и 65 години).

• Всеки трети хипертоник във възрастта 35-44 години не подозира за заболяването си.

• Около половината от тези, които знаят, че имат АХ, не се лекуват.

По последни данни именно слабият контрол на кръвното налягане във възрастта 44-66 години е основен рисков фактор за развитие на деменция (най-често Алцхаймер) в по-късните етапи от живота. Ето защо проследяването на артериалното налягане е важно и трябва да започне още от 40-годишна възраст, особено ако има фамилна предиспозиция, съветват лекари.

За да бъде поставена диагноза „артериална хипертония“, е необходимо стойностите на кръвното налягане да са над нормата поне при две последователни измервания в амбулаторни условия.

Нормалните стойности варират в зависимост от възрастта и придружаващите заболявания. Класификацията на хипертонията според Световната здравна организация:

Категория Систолно АН /mmHg/ Диастолно АН /mmHg/

Оптимално <120 и <80

Нормално 120-129 и / или 80-84

Високо нормално 130-139 и / или 85-89

Хипертония І степен 140-159 и / или 90-99

Хипертония ІІ степен 160-179 и / или 100-109

Хипертония ІІІ степен ≥180 и / или ≥110

„При човек на 30 години е препоръчително горните граници да не превишават 140/90 mmHg, докато при много възрастни пациенти над 80 год. възраст, прицелните стойности на артериалното налягане са до 130/80, ако се толерира добре, но трябва да се подхожда с повишено внимание, при евентуално понижение на кръвното налягане", обяснява д-р Кирил Джоманов.

При възрастните пациенти основните свойства на съдовата стена са променени, не са толкова еластични, в комбинация с атеросклероза това е предпоставка за нарушено кръвоснабдяване. При тях ниските стойности на кръвното налягане не се толерират добре и хипотонията може да доведе до световъртеж, замаяност и дори колабиране. Може да доведе и до нарушаване на бъбречната функция, пояснява младият кардиолог.

По думите му в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ често консултират млади пациенти, които имат сърдечни оплаквания вследствие на прекарана коронавирусна инфекция.

Някои от тях преминават от само себе си, но други изискват задължително посещение при кардиолог. Сред симптомите, които не са за подценяване, са продължителна вариация в кръвното налягане, ритъмни нарушения (сърцебиене и прескачане на сърцето), гръден дискомфорт.

Зад тези оплаквания може да се крие съществено усложнение като миокардит/перикардит, наличие на перикарден излив и животозастрашаваща тампонада, които са често срещани усложнения в резултат на вирусната инфекция, посочва д-р Кирил Джоманов.