Водна криза ли? Западен парк е под вода! (СНИМКИ)

Канализация в зелените площи не е поставяна, оправдаха се от общината

Топ
15:57 - 26 Март 2021
3079
Водна криза ли? Западен парк е под вода! (СНИМКИ)

Водна криза в София няма да има, поредното доказателство е един факт - столичният "Западен парк", чийто частичен ремонт приключи преди дни, е сериозно наводнен от бързо разтопилите се снегове след снеговалежите в средата на март.

Кадри бяха публикувани във Фейсбук от активистите от "Спаси София".

Става дума именно за терените в обновената "представителна" част на парка. Десетки дървета са под 10 сантиметра вода. В района на ремонта се наблюдават и голямо количество строителни боклуци, видно не напълно почистени от работниците.

Освен дърветата е наводнена и една от новите конструкции - т.нар. "зелено училище", площадка с пейки за деца.

"След 11 млн. лв. прахосани наши пари и 3 годишна мъчителна сага, ремонтът му бил завършен. С това се похвалиха от Столичната община, управлявана от госпожата, на която всеки обект ѝ е много сложен и тежък, но пък за сметка на това налага контрол на контрола", коментира независимият общински съветник от "Спаси София" Борис Бонев.

От Столична община изтъкнаха пред Клуб Z, че наличието на вота в зелените площи е в следствие на снеготопенето и дъжда през последните дни.

"Канализация в зелената част на парка и алеите с посипка не е поставяна. Почвата, която е представена предимно от черна глина тип Смолник се характеризира с оформянето на непропусклив екран, които не позволява бързото оттичане на водата.

Причина за събирането на вода в Зеленото училище се дължи на разположението му в гористата местност, както и на факта, че се намира в най-ниската точка на това място. Още при изграждането на Западния парк в края на петдесетте години вида на растителността на конкретното място е съобразена с глинестите почви и дърветата се развиват добре", отбелязват още от администрацията на Фандъкова.

Ремонтът на "Западен парк" закъсня над 2 години спрямо първоначално обявения срок, и струва общо 11 млн. лв., от които 8,55 млн. лв. по ОП "Региони в растеж", а разликата - от бюджета на Столична община.

Общината признаваше на изпълнителя една трета от годината като "неблагоприятни за работа" заради порои, бури или твърде ниски температури, което бе обяснението за забавянето.