Военният министър: Нямаме оборудване за нашата армия, как да дадем за Украйна?

Политика
11:41 - 29 Март 2022 (обновена)
2838
Военният министър: Нямаме оборудване за нашата армия, как да дадем за Украйна?

Военният министър Драгомир Заков категорично заяви, че България няма как да изпрати помощ за отбраната на Украйна, тъй като собствената й армия страда от тежки дефицити. В първата си пресконференция бившият дипломат разкри, че има развитие по сформирането на българската бойна група под ръководството на НАТО за отговор на руската агресия в Украйна.

Въпреки че досега се говореше за присъствието основно на американски и британски войници в нея като запълване на некомплекта, Заков уточни, че масирано ще бъде всъщност италианското действие в нея. По думите му тенденцията е батальонът да еволюира до многонационален. И очаква съставът му да бъде попълнен както с кадри, така и с оборудване до месец-два. Втора механизирана бригада ще е основната структура на бойната група, но в нея ще присъстват и албанци, освен представители на изброените по-горе държави. 

От думите на министъра стана още ясно, че той залага на раздвижване на основните девет приоритетни проекти за модернизация на армията, вместо на вдигане на заплатите за военнослужещите. Все пак Заков предвижда да продължи намеренията на предшественика си Стефан Янев за вдигане на порциона на армейците ни.

"Социалният статус е част от пакета стимули за привличане на военнослужещи. Без сериозен социален пакет трудно бихме могли да ги задържим. Но съгласете се, че дори най-високата заплата, ако един военнослужещ работи с техника на баща му или дядо му, това е крайно нестимулиращо", заяви Драгомир Заков. 

Той се е запознал с декларацията на шестимата бивши министри на отбраната и коментира, че всяка страна, жертва на военна агресия трябва да се защити. "Министърът на отбраната не може сам да дарява и да изпраща каквото и да било", добави той. И ясно каза, че българските Въоръжени сили сами изпитват известни дефицити. "Да, има рамкови договори за придобиване на оборудване, но това не може да се случи от днес за утре", отсече той. И добави: "Няма как да дадем нещо, което нямаме".

Заков е на мнение, че този критичен недостиг днес е плод на погрешни решения в миналото. "За да изпратим помощ, трябва да лишим нашите Въоръжени сили", категоричен бе той. И напомни, че България допринася към Украйна с хуманитарна, а би могла да изпрати и "информационна" помощ. Освен това е ангажирана и финансово. 

Министърът призова да не се създава хипотеза, че щом България не изпраща оръжие, то страната подкрепя руската страна. Както и да не се тълкува, че ако една държава изпраща военна помощ, тя предизвиква военни действия на територията си. "Не приемам нито една от двете тези", каза той. "Не се поддавайте на пропаганда. Суверенитът ни, териториалната ни цялост са възможни единствено и само чрез колективните системи за отбрана - основно на НАТО, но и на ЕС", категоричен бе Драгомир Заков. 

Той иска да види цялостен анализ на всеки от деветте водещи проекта за модернизация на техниката, за да се приключи пинг-понг играта досега с Народното събрание. Според него обособяването на отделен фонд за целта би облекчил изключително работата на МО по постигането на тези проекти. 

В средата на следващата седмица идват два нидерландски F-35, като предстои ротация на силите. Има готовност обаче те да станат 8, съобщи още Заков. По повод лансираната от президента Румен Радев идея щом поръчаните и платени предварително F-16 от САЩ се бавят критично дълго, България да започне процес по придобиването на употребявани изтребители, отбранителният шеф е на мнение, че и там трябва да се мисли за анализ на ситуацията. 

А за МиГ-29 на въоръжение у нас ще трябва да се търсят алтернативи за удължаване на техния двигателен ресурс и ремонти, след като и Русия, и Украйна, и Беларус отпадат като възможности за тези цели.

Заков каза, че идната седмица изпраща в Полша, където се ремонтират част от съветските машини, работна група за преговори. В отговор на депутатски въпрос от ГЕРБ миналата седмица за изпълнението на договорите, сключени между МО и ведомството на Сергей Лавров за ремонти на МиГ-овете и Су, Lupa.bg научи, че всички те са около 95% изпълнени. Остават около 200 000 евро за дейности по един от тях, но предметът на изпълнение не включва ключови за ресурсите на машините елементи. 

От отговорите му на пресконференцията днес стана ясно още, че в момента се чака оферта за още 8 нови F-16 от Локхийд Мартин. А най-приоритетно остава придобиването на нова бойна машина за Сухопътните войски, но наред с това се мисли и за танкове, и за подводници, и за 3Д радари, и за дронове и полово комуникационно оборудване, заедно с нови ПВО системи.