Военният министър отчете ускорена модернизация в армията

Две нови площадки на "Графа" вече са готови, тръгнали са и проектите за дронове и 3Д радарите

Политика
14:58 - 19 Януари 2023
1447
Военният министър отчете ускорена модернизация в армията

„Основната задача, която Министерството на отбраната си постави в началото на август, беше да ускори процесите по модернизацията на въоръжените ни сили“. Това посочи министърът на отбраната Димитър Стоянов днес при отчета за дейността на служебното правителство. И декларира, че е успял да се справи с нея. 

Министър Стоянов припомни, че беше изготвена Програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерството на отбраната до 2032 г. с 13 проекта. Тя е внесена в Народното събрание. „Първият етап е за десет проекта с хоризонт 2026 г.“, уточни той. Един от тези проекти, за който вече е подписан международен договор, е за придобиване на допълнителни осем самолета F-16.

„Във връзка с този проект, след закъснение от повече от три години, бяха стартирани и проектите по изграждане на инфраструктурата за приемане на самолетите в авиобаза „Граф Игнатиево“, заяви министър Стоянов. Той съобщи, че днес в авиобазата се откриват две нови площадки, а следващата седмица – още две.

Министър Стоянов коментира и другите основни модернизационни проекти на видовете въоръжени сили.

Проектът за придобиване на 3D радари е в напреднала фаза, като е изготвено искане за предоставяне на конкретни оферти. Рестартиран е и проектът за бойна машина на пехотата.

„Година и половина по него не беше направено нищо и ние рестартирахме процеса от самото начало. Бяха изпратени искания за предоставяне на информация до 13 фирми, от които вече имаме отговор, а следващият етап е да изготвим искане за конкретни оферти“, уточни той. „Сключени бяха три договора за доставка на въоръжение по проекта за придобиване на многофункционални патрулни кораби, които са с хоризонт 2025 - 2026 г.“, каза министър Стоянов.

С тези договори практически се приключва въоръжаването на патрулните кораби. Продължава да се работи по реализацията на проекти за модернизация на танковете Т-72, за придобиване на безпилотни летателни апарати, модернизацията на Силите за специални операции – мащабни проекти, които ангажират огромен държавен ресурс.

„Успяхме след три години, в които бяха изгубени над 10 млн. долара, да бъде сключен и гласуван в Народното събрание международен договор с Федералната резервна банка на Ню Йорк, съгласно който нашите средства за самолетите F-16 са в сметка и ние очакваме приходи с всеки изминат ден“, каза Министърът и допълни, че преди това всички средства, предоставени авансово по договора, стояха без никаква доходност.

Министър Стоянов подчерта, че Българската армия помага на населението при бедствия и участва в спасителни операции. И днес тридесет военнослужещи с техника от 10-и механизиран батальон от състава на Трето бригадно командване се включиха в преодоляването на последиците от бурния вятър във Враца.

Във връзка с участието на въоръжените сили в охраната на държавната граница, министър Стоянов припомни, че то датира от 2017 г.

„Ние работим в отлично взаимодействие с Гранична полиция. Активно беше участието на Българската армия, особено през периода септември – октомври, когато участвахме в охраната на границата с над 740 човека. В същото време използвахме и дронове, които са на разположение на Силите за специални операции.

Извършен беше ремонт на над 110 км от инженерното съоръжение като бяха поставени допълнително над 5 км мрежа тип „бруно“. Допълнително бяха ремонтирани над 300 пана“, акцентира той. Министър Стоянов подчерта и съвместната работа с Гранична полиция по възстановяването на държавната граница в участъка между гранични-полицейски управления Елхово и Резово.