Вот на недоверие за правителството в Румъния

Социалдемократите бяха тежко победени на изборите за Европейски парламент

Свят
11:33 - 02 Октомври 2019
1163
Вот на недоверие за правителството в Румъния

Румънската опозиция инициира вот на недоверие днес срещу управляващото ляво правителство, което се оказва в уязвим момент, след като наскоро беше изоставено от коалиционния си партньор. Документът, озаглавен „За да възстанови Румъния, правителството на Виорика Дънчила трябва да бъде уволнено спешно“, беше подписан от 237 сенатори и депутати.
Въпреки че са необходими 233 гласа, за да се срине правителството, броят на подписите, събрани за стартиране на процеса, не е гаранция, че законодателите ще превърнат подписите си във формално гласуване, съобщи АФП.

Четирима настоящи и бивши членове на управляващата социалдемократическа партия (ПСД) са сред онези, които подписаха документа за вот на недоверие на правителството на Дънчила.

"За цялата арогантност, некомпетентността и злобата, с която те управляваха, гласуването за срива на това антинационално правителство е необходимост за всеки депутат, който има съвест.", заяви Ралука Тюркан, лидер на депутатите на Националния Либерална партия (PNL), най-голямата партия на опозицията.

Опозицията иска вотът на недоверие да се проведе следващата седмица.

"Този вот на недоверие няма да мине", каза Дънчила на пресконференция днес. Социалдемократите, които доминират румънската политика през последните три десетилетия, бяха тежко победени на изборите за Европейски парламент през май. Същия месец техният лидер Ливиу Драгнея попадна в затвора за корупция.

Какво ще се случи, ако вотът на недоверие премине, не е ясно, тъй като шестте опозиционни партии, подписали процедурата, имат различни идеологии, програми и интереси.