Вотът на българите в чужбина

Общество
08:04 - 09 Юни 2024
1297
Вотът на българите в чужбина

Българите в Белгия ще могат да гласуват в 16 секции, а в Люксембург - в 2. В Белгия е разкрита нова секция в град Генк. В Брюксел те са 6 , от които по две в постоянното ни представителство и в българското посолство. Секционните комисии са сформирани, има готовност техници да отстранят повреди в машините за гласуване до 30 минути, ако се появят.

118 избирателни секции посрещат днес българите в Обединеното кралство за гласуване за национален и европейски парламент. Тъй като Обединеното кралство е извън ЕС, право за гласуване за евродепутати ще имат само онези гласоподаватели, които живеят на територията на страни от ЕС.

Българските избори в Обединеното кралство винаги са предизвиквали интерес, поради голямата активност на българската общност. Броят на секциите и тяхното местоположение се определя на демографски и географски принцип. На днешните избори 2 в 1 право на глас може да бъде упражнено в 118 секции на цялата територия на Обединеното кралство, като една трета от тях са в столицата Лондон. Гласуването ще бъде с машини и с хартиени бюлетини. Обединеното кралство вече не е страна-членка на ЕС и по тази причина гласуването за депутати в европарламента може да се провежда само в посолството на Република България и гласоподавателите трябва да отговарят на изискването за уседналост, което, според ЦИК, означава "да са живели през последните три месеца в България или друга страна-членка на ЕС". В българското посолство има четири секции – в три от тях ще се гласува с машини, които са програмирани за гласуване и в двата вида избори, и една секция за гласуване с хартиени бюлетини. В шотландския град Единбург е наето помещение за консулство, но то все още не функционира, така че там няма да има гласуване за евродепутати.

В Италия, българите  гласуват за народни представители и за членове на Европейския парламент в 27 избирателни секции в 24 населени места.

Новост е секцията в Чезена – област Емилия-Романя, където традиционно се гласува в Римини и в почетното ни консулство в Болоня. Най-много секции – 3 има в българското училища в  Милано.  Две са в посолството ни в Рим. Изборни секции с отделни урни за съответния вот, има по цялото протежение на Апенинския полуостров без островите ,сформирани за удобство в редица областни центрове още като Торино, Генуа, Анкона, както  и в други големи градове и селища. Българка, която от дете живее в Болоня, не пропуска от както има право да гласува за Народното събрание и за Европейски парламент. За очакванията си сега, за БНР, тя каза: “В Народното събрание трябва повече да изпълняват отколкото да обещават. Няма значение каква партия е, защото много се говори, а не се изпълнява. Що се отнася до Европейския съюз, се надявам все повече да наблегнат най-вече на обединението на държавите-членки и  да държат повече на националните традиции, които всяка държава има“.

Българското посолство в Рим, акредитирано за Република Малта, е образувало на острова две секции - в Буджиба и Сейнт Джулианс.

В САЩ избирателните секции са с готовност, но до началото на изборния ден има още време.

55 избирателни секции са с готовност да отворят след няколко часа. В сравнение с миналите избори сега имаме с една по-малко. Без избирателна секция са в Сан Антонио, щата Тексас. Един от главните координатори за изборите Даниел Дженев уточни още:

"Посрещнахме бюлетините и хората от България. Доста хора са командировани  в САЩ този път ,защото на 4 места ще се гласува 2 в 1 - ЕС и НС в Консулствата и Посолството и там са пратили по трима души на секция допълнително от България".

Както обичайно най-много са местата за  гласуване  са в района на Чикаго - 8 . В 3 от секциите тук ще се гласува с машини, а общо за САЩ на 10 места ще има машинно гласуване. Очакванията са, че отново ще гласува твърдият електорат - това са между 10-13 хиляди души.

На източния бряг изборите  започват  най-напред - в 14.00 часа българско време и последни ще завършат на Западния бряг в понеделник сутринта в 06.00 в българско време.