Връчиха на Гешев предложението за отстраняването му

Топ
19:43 - 15 Май 2023
4058
Връчиха на Гешев предложението за отстраняването му

Предложението за отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор вече му е връчено и тече 7-дневният срок, в който той ще се запознае с мотивите. Това се разбра от изказване на члена на Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев тази вечер пред БНТ.

Боян Магдалинчев

"Приехме правила, според които веднага след като се внесе предложението, лицето трябва да бъде уведомено за доказателствата срещу него. Още в петък това искане беше изпратено на главния прокурор. Г-н Гешев го нямаше по това време в България. Той го подписа днес. Предложението започва да тече, а в 7-дневен срок г-н Гешев може да направи възражение", каза Магдалинчев пред БНТ.

След изтичане на 7-дневния срок, Висшият съдебен съвет първо ще прецени допустимостта на предложението на шестимата членове на прокурорската колегия. Тук се очертават два варианта - процедурата да е максимално бърза и да приключи в рамките на седмици до края на май или да се проточи, като се отлага многократно с обширен дебат по процедурни въпроси. Ако ВСС установи незспазени изисквания в предложението за отстраняването на Гешев, ще даде 7 дни да бъдат отстранени. Ако това не стане, предложението се оставя без разглеждане.