Връщане на казармата би струвало милиарди на Германия

Икономистите са анализирали три сценария, при най-тежкия БВП се стопява с 1,6%

Новини
15:28 - 11 Юли 2024
1171
Връщане на казармата би струвало милиарди на Германия

Икономическата цена на евентуално връщане на задължителната военна служба ще е огромна, предупреждават от германския институт ifo. Според техни изчисления БВП на страната ще се свие с между 3 млрд. евро и 70 млрд. евро - в зависимост от начина, по който се въведе казармата, съобщава ДПА.

Германия премахна задължителната служба в армията през 2011 г., но законодателството позволява връщането ѝ в случай на война или други извънредни ситуации.

Икономистите са анализирали три сценария:

  • Ако казармата обхване пълните набори, БВП ще се свие с 1,6% или със 70 млрд. евро.
  • Ако един от четирима подлежащи на военна служба я отбива, цената за икономиката ще е 17 млрд. евро.
  • Ако под знамената застават по 5% от всеки набор, това ще струва 3 млрд. евро.

Алтернативата

Военният министър Борис Писториус обяви през миналия месец мащабна програма за "селективна военна служба", насочена към най-способните и най-мотивираните за доброволна казарма.

Всички младежи при навършване на 18-годишна възраст трябва да попълнят формуляр, който дава информация за това доколко подходящи и заинтересовани от военната служба са. По желание могат да се включват и девойки. Сред покриващите в най-голяма степен критериите ще се търсят желаещи за 6-месечна служба с възможност за удължаване до 17 месеца.

Към момента 10 000 младежи доброволно влизат в казармата всяка година, а целта е още след първата година да станат 15 000.

Така Германия иска да има 200 000 допълнителни резервисти и да може да разчита на общо 460 000 войници в случай на война.

Потенциален проблем в случая са култивираните с десетилетия антивоенни настроения

в германското общество и в политическата класа на страната - като реакция срещу милитаризма от нацисткото минало. В същото време след избухването на войната в Украйна анализи показаха, че бундесверът не е в оптимално състояние както от кадрова, така и от техническа гледна точка.

Вторият проблем е в процес на решаване чрез мащабна програма за превъоръжаване. Но и най-добрите оръжейни системи трябва да бъдат управлявани от войници.