Връщат обратно в затвора шофьора Любомир Трайков, убил трима в Пловдив

Виновният водач не се е поправил, всеки месец е в отпуск, обоснова се за решението си Апелативният съд

Общество
14:34 - 21 Май 2020
3224
Връщат обратно в затвора шофьора Любомир Трайков, убил трима в Пловдив

Любомир Трайков, който преди 4 г. причини смъртта на трима души при катастрофа, остава в затвора. Апелативният съд в Пловдив отмени определението на по-долната инстанция за предсрочното му освобождаване след протест на прокуратурата.

Трайков, който е син на транспортен бос, получи 5 г. лишаване от свобода заради мелето на 18 ноември 2016 г. на бул. "Руски" в Пловдив.

На фаталната дата той карал аудито си със скорост около 100 км и след употреба на алкохол. Пробата му е била 0,8 промила. Джигитът се блъснал в опел, в който пътували четирима души. Бащата на три деца Атанас Ламджиев и колежката му Виолета Стоянова са издъхнали на място. По-късно в болница умира и тяхната спътничка Полина Стоянова.

Присъдата на Трайков влиза в сила на 14 март 2018 г. Наскоро окръжният съд реши да го освободи предсрочно, тъй като е излежал повече от половината от наказанието си.

Апелативните магистрати обаче приемат, че липсва второто изискване на закона за предсрочно освобождаване - осъденият да се е поправил.

"Дали корекционният процес спрямо осъденото лице е приключил и са постигнати положителни резултати от него, следва да се установи на базата на изготвения спрямо Трайков план на присъдата, като в случая такъв липсва", посочва в мотивите си апелативният съд. Според магистратите се отчита дефицит в една и съща проблемна зона – отношение към правонарушението. За постигане на положителна промяна в тази насока би следвало да са планувани и насочени социално-възпитателни дейности спрямо Трайков, но за извършени конкретни такива, също няма данни.

"Полагането на обществено полезен труд и спазването на правилника за вътрешния ред е задължение на всеки осъден. За изпълнение на тези си задължения и проявеното добро поведение Трайков е стимулиран, и то впечатляващо често с домашен отпуск, напоследък почти всеки месец, за некратки периоди от време", уточняват магистратите, цитира 24 часа. 

Шофьорът джигит бил и с по-лек режим. Според апелативния съд няма достатъчно данни, че той се е поправил, затова остава зад решетките.