ВРЕМЕТО СЕ ОБРЪЩА: Ретрограден циклон отключва три дни бури

Мощното обратно движение от североизток на югозапад носи проливни дъждове и градушки

Здраве
11:45 - 29 Август 2024
5978
ВРЕМЕТО СЕ ОБРЪЩА: Ретрограден циклон отключва три дни бури

Мощен черноморски циклон, с обратно, ретроградно движение - от североизток на югозапад, застига страната и е вероятно да донесе силни бури по Черноморието и във вътрешността на страната. Проливни дъждове, на места над 100 л на кв. м, както и градушки са възможни до събота включително. Това прогнозира климатологът Симеон Матев.

Според моделите, по-интензивни извалявания ще има днес в Източна България и по планините, а в съботния ден по Черноморието и вътрешността на страната също. Това са периодите, в които е възможно възникването на по-силни бури, причинени от урагана над морето. Те ще достигнат и навътре в страната, където на много места сушата мори реколтата, хора са на воден режим, а други гасят пожари.

Генезисът на настоящия ретрограден циклон, който не е съвсем обичайно явление, се дължи на няколко фактора. Силен тласък за неговото развитие на първо място дава необичайно горещата морска вода, която достига 29 градуса по родното крайбрежие, обясни Матев.

“Обикновено температурата на морската по нашето крайбрежие е 24-26 градуса, а в момента има места, където е 29 градуса. Когато е топла, водата дава по-голям тласък за такива бури. Тоест усилва мощта на атмосферните образувания над морето. Бури и циклони сме имали и преди, ще имаме и в бъдеще, и не трябва много да им се сърдим, защото те са основният носител на валежите. А сега нашата страна има остра нужда от тях. Лошото на тази ситуация е, че е възможно някои населени места да претърпят големи наводнения, а същевременно да имат режим на водата. Това е така, защото тези бури са твърде локални, от една страна, а от друга - язовирите, които захранват нашите черноморски селища, например, са във вътрешността на страната, където валежните количества ще са по-малки и така ще се получи, че “вода гази - жаден ходи”“, каза климатологът пред "Труд".

По думите му движение на циклона се нарича ретроградно, защото не е по основния поток. “В умерените ширини за основен поток се смята този от запад на изток. Но за този циклон се създаде такава синоптична обстановка, че се движи от североизток на югозапад. Не е много често явление, но случва се. В някои години по няколко пъти, а има години, в които го няма изобщо. По-притеснителното е, че циклонът се случва в период, в който е възможно все още да има много силни конвективни бури, които да доведат интензивни валежи, защото ако това се случи зимата, нещата протичат по-спокойно. Но сега през лятото има условия за възникване на силни гръмотевични бури и явления. Има известно притеснение”, посочи Матев.

Според прогнозите, които обаче се менят на всеки 6 часа, най-вероятният сценарий е валежи над 100-150 л на кв. м да има в акваторията на Черно море, във вътрешността на морето. “Тази валежна зона обаче с нейната периферия ще закачи и брега, и от тази гледна точка по-големи суми валежи на наша територия може да очакваме на местата, разположени между Каварна и Дуранкулак, както и крайбрежието от Созопол на юг”, уточни ученият и допълни: “По нашето крайбрежие са падали най-големите валежи за 24 часа в нашата страна - Царево от миналата година са пример за това”.

В тази обстановка има вероятност да възникват и по-силни бури, не само по морето, но в Лудогорието и около планините.
Затова кодове за опасно време са обявени за днес за няколко области у нас, ще има такива и за следващите дни в доста области. Процесите се затворят едва в неделя, а събота остава опасен ден, обобщи Симеон Матев.