Всеки десети румънец би се отрекъл от детето си, ако разбере, че е гей

Новини
16:19 - 03 Ноември 2023
2054
Всеки десети румънец би се отрекъл от детето си, ако разбере, че е гей

Един на десет румънци би се отрекъл от собственото си дете, ако разбере, че е с хомосексуална ориентация. Това показват данни от проучване на румънската организация на ЛГБТ плюс общността „МозаиК“ (MozaiQ).

Проучването разкрива също, че само една трета от румънците биха гласували на парламентарни избори за кандидат, който би подкрепил еднополовите бракове. Единствено в Букурещ този процент е 60.

„Срам“ е ключовата дума за много семейства в Румъния: срам, ако детето ти е гей; срам, ако страда от психически проблеми; срам, ако се разбере, че собственото ти дете е станало жертва на насилие; срам, ако детето ти е станало зависимо от наркотици, коментира резултатите от проучването румънската редакция на Дойче веле.

Ситуацията очевидно е „драматична“ по отношение на родителите с деца от ЛГБТ общността

и „добра“ от гледна точка на влиянието на Църквата и на консервативния манталитет за семейството, коментира Дойче веле.

Десет процента от участниците в допитването са заявили, че биха се отрекли от собственото си дете, ако научат, че е с хомосексуална ориентация.

Хомосексуалността е чувствителна тема за румънското общество,

което в голямата си част е консервативно и е подвластно на възгледите на влиятелната православна църква.

По повод тазгодишния прайд в Букурещ говорителят на Румънската патриаршия Василе Бънеску разпространи изявление, в което твърдо отхвърли хомосексуалността.

„(…) Очевидно хомосексуалността е била, е и остава неестествена, бидейки един от греховете (провалите), ориентирани против човешката природа, създадени от Господ с дълбок морален смисъл и дух“, посочи по повод Парада на гордостта говорителят на Патриаршията Василе Бънеску, цитиран от в. „Адевърул“.  

„Вярата, надеждата и любовта към другия са визитната картичка на всеки истински християнин.

Офанзивата на пансексуалната и ЛГБТ идеологията, чрез която се превземат понятията „брак“ и „семейство“ в опит да бъдат официално прикачени към хомосексуалността е и винаги ще бъде твърдо отречена от Православната църква“, бе посочено в изявлението на Румънската патриаршия. „В хомосексуалността, като във всеки наш грях или порок, няма смисъл“, посочи още Василе Бънеску.

Наред с дискриминирането от обществото на хомосексуалните двойки,

липсата на законово признаване на еднополовите бракове създава големи трудности за двойките от един и същи пол в Румъния –

те не могат да наследяват имуществото, което са придобили по време на съвместното си съжителство, и не могат да ползват здравните осигуровки на партньора си, ако единият член на двойката няма източник на доходи, посочва Дойче веле.

Преди четири години 21 хомосексуални двойки дадоха на съд румънската държава в Европейския съд за правата на човека заради това, че не признава законово и не защитава техните семейства. През май тази година Европейският съд за правата на човека излезе с решение, че Румъния е нарушила чл. 8 от Конвенцията за правата на човека, която защитава правото на личен и семеен живот. Съдът постанови правителството и парламентът в Букурещ да предприемат спешни мерки, които да осигурят еднакви права за всички семейства.

Въпросът за еднополовите бракове предизвиква противоречиви реакции в Румъния от години.

През 2018 г. се състоя референдум с предложение в конституцията на страната да бъде записано, че бракът е „съюз между мъж и жена“ в опит да бъде спряно официалното приемане на еднополовите бракове. Резултатите от референдума бяха обявени за невалидни заради ниска избирателна активност – едва 21,1 процента, при необходими минимум 30 на сто. 

Социологически проучвания показаха тогава, че 90 процента от възнамеряващите да гласуват ще се обявят в подкрепа на предложението бракът да бъде определен като „съюз между мъж и жена“. Поради тази причина редица правозащитни организации

призоваха за бойкот на референдума, за да бъдат обявени резултатите за невалидни.

Самият референдум бе произведен по инициатива на гражданската организация „Коалиция за семейството“, която събра над три милиона подписа за свикване на народното допитване (значително повече от изискваните от закона 500 000 подписа за свикване на референдум).

Единственото нещо, което правителството на Румъния е направило до момента по въпроса за правата на еднополовите двойки, е да приеме законопроект, с който удостоверение за

брак на хора от един и същи пол, сключен в друга държава членка на ЕС, да бъде признат и в Румъния,

без да бъде необходимо вписване в румънските граждански регистри.

Асоциацията „Акчепт“ (Accept), която се бори за правата на ЛГБТ общността в Румъния, обръща внимание, че този законопроект не им дава „статут на съпрузи в Румъния, а само право на пребиваване“ в страната. По данни на асоциацията през последните 30 години десетки хиляди румънци от ЛГБТ общността са се установили в други европейски държави, където правата им се спазват.

Европейският съд за правата на човека задължи Румъния да предприеме законодателна инициатива в тази насока, но сред политическата класа няма голям ентусиазъм по въпроса.

Запитан дали е възможно румънското законодателство да бъде хармонизирано с европейското по въпроса за еднополовите бракове до следващите избори (през 2024 г.), сенатор Вирджил Гуран от Национално-либералната партия отговори отрицателно. 

„Лично мнение? Не. Но това е моето мнение. (…) Засега не знам, може би не сме готови, може би сме малко старомодни. Не знам! Има специфика във всяка страна, мисля, че тук ние румънците сме малко консервативни. Политиците трябва като цяло да държат сметка за исканията на хората“, коментира сенатор Гуран.