Всеки пети българин – луд за връзване

500 000 са зависими от наркотиците

Здраве
09:11 - 03 Май 2019
3058
Всеки пети българин – луд за връзване

Всеки пети българин е луд за връзване. Това стана ясно от интервю с д-р Лазар Узунов, началник на отделението за лечение на болестни зависимости към Клиниката по психиатрия на ВМА за „24 часа“.

Към 500 000 са зависимите от наркотични вещества у нас. Преобладават пристрастените към алкохола - около 300 000, обясни медикът. „В САЩ -прагматична държава, са изчислили, че всеки долар, вложен в лечение на зависимостите, се връща 10-кратно като обществен ресурс.

Излекуваните хора са в обществото, полезни са за себе си и за държавата. У нас на зависимите от дрога и алкохол се гледа като на хора, които сами са си предизвикали заболяването едва ли не от каприз, и затова - да се оправят, както искат. Докато у нас дори няма клинична пътека за тези хора. Както впрочем, за срам на държавата, няма клинична пътека и за тежките разстройства - биполярното разстройство и шизофренията, въпреки че от всяко от двете боледуват по 80-100 хиляди българи.

Всяко семейство по някакъв начин е засегнато от някоя от тежките или от честите психични болести като депресията, паническото разстройство, тревожността. Всеки втори-трети българин в определен момент има нужда от психиатрична консултация, а всеки пети - и от лечение“, казва д-р Узунов.