Всеки трети лев в семейния бюджет е от пенсии

Икономика
15:51 - 15 Август 2024
881
Всеки трети лев в семейния бюджет е от пенсии

Пенсиите имат решаваща роля за семейните бюджети в страната, показват данни на НСИ. В общия доход на домакинствата средно по 624 лв. на месец идват от пенсии, което е над 29% от всички доходи на семействата. В рамките на година доходите от пенсии в семействата са нараснали с над 15 на сто, или с близо 84 лв.

Пенсиите имат съществена роля дори за домакинствата, в които няма пенсионер. Дори бабите и дядовците да живеят отделно и да имат самостоятелен бюджет на отделно домакинство, те дават пари на внуците, грижат се за тях и ги хранят през ваканциите, купуват им подаръци и някои от необходимите неща за училището. Така реално част от пенсиите отиват за издръжка на внуците и подпомагат семейния бюджет на родителите им.

През второто тримесечие на годината средният доход на човек за месец е 1072 лв., обявиха от НСИ. Малко над 29 на сто от тези доходи, или средно по 312 лв. на човек, са от пенсии. Ако към пенсиите добавим обезщетенията за безработица, семейните добавки за деца и другите обезщетения и помощи, се оказва, че 31,3% от всички пари в домакинствата идват от държавната хазна. В рамките на година доходите от пенсии са нараснали с 15,2%, а доходите от социални обезщетения и помощи са увеличени с над 39 на сто.

През второто тримесечие на годината доходите на човек за първи път надминават 1000 лв. на човек на месец, като за година нарастват с над 20 на сто. Средният доход на човек е малко по-висок от минималната работна заплата. Причината за това е, че ако в семейството има дете, безработен или пенсионер, дори двамата съпрузи да получават високи заплати, доходите на човек от домакинството намаляват значително.

Работните заплати формират 56,2% от доходите на семействата, показват данните на НСИ. За година доходите от заплати нарастват с 18,3%. Редица други доходи, които влизат в семейния бюджет, като например доходи извън работната заплата, от самостоятелна заетост, от собственост и приходи от продажби, имат много по-малък дял от общия размер на доходите. Но тези странични доходи нарастват много повече от заплатите през последната една година, което води и до по-голям ръст на общия доход на домакинствата.

Хората теглят и повече пари от спестяванията си, за да закърпят семейния бюджет. Спрямо същия период на миналата година изтеглените спестявания са се увеличили с над 29 на сто, средно до близо 33 лв. на човек на месец. Като се има предвид, че населението на страната е около 6,4 млн. души, се оказва, че изтеглените спестявания са огромна сума. Сред причините за това е, че през второто тримесечие на годината традиционно много домакинства започват ремонти, предплащат част от парите за лятната ваканция или пък със затоплянето на времето започват на пътуват повече в страната и в чужбина. В резултат им се налага да използват част от спестяванията си. Разбира се, има и хора с високи доходи, които продължават да трупат пари по банковите си сметки. Затова данните на БНБ показват ръст на размера на депозитите.