Всички без ДПС с предложения за прекрояване на бюджета

От ИТН и БСП искат промени относно субсидиите за сценичните културни институти

Новини
20:31 - 02 Септември 2021
1924
Всички без ДПС с предложения за прекрояване на бюджета

Всички парламентарни партии с изключение на ДПС вече имат предложения за прекрояване на актуализацията на бюджета. Средства за животновъди, за пречистватели на въздуха, училища и университети, за ремонт на пътища са сред основните идеи. В сряда и четвъртък ГЕРБ и БСП представиха всички свои виждания за това какви средства къде трябва да се насочат, ДБ засега са внесли единствено предложението от 110,5 млн. лв. за земеделието, каквото беше внесено и от ИТН, а ДПС все още запазват мълчание какви ще са техните искания, съобщава 24 часа.

За защита на границата и контрол на миграционните процеси от БСП предлагат 93 млн. лв. да бъдат насочени към МВР и отбраната. От ГЕРБ предлагат 36,8 млн. за МВР и други 600 млн. лв. да бъдат за ремонти и поддържане на пътната мрежа.

По отношение на бизнеса и туризма ГЕРБ и БСП са на мнение, че мярката 60/40 трябва да се преформатира в 80/20. Бившата туристическа министърка Николина Ангелкова е предложила субсидията от 35 евро на празна седалка на чартърните полети да остане още 3 г. след отмяна на извънредното положение, а ДДС за туризма да е 9% до края на 2022 г. От ГЕРБ искат още 40 млн. лв. помощ за автобусни превозвачи и 30 млн. за авиоиндустрията. За подкрепа за последните заговориха от ДПС преди дни.

Предложенията на БСП са насочени към уязвими групи, искат да се дава еднократна помощ от 6500 лв. за второ и трето дете на осигурени родители в последните 24 месеца. Това засягало 12 хил. семейства. Предлагат и помощ от 250 лева за началото на учебната година за учениците от от втори до четвърти клас, които са 90 хил. Майчинските след първата година да се вдигнат от 350 на 650 лв., искат още социалистите, както и преизчисляване на пенсиите. Средства за това можели да дойдат от увеличени приходи от данъци и акцизи, както и от орязване на част от предвидените разходи, които според тях са ненужни.

От БСП се засичат с ГЕРБ и по отношение на това, че са нужни още средства за подпомагане на общините, но се разминават в разчетите колко точно трябва да са - според левицата сумата е 54 млн. лв., а според ГЕРБ - 370 млн. лв.

От ИТН са внесли предложение 200 млн. лв. да бъдат прехвърлени от резерва, където средствата се харчат с постановления на МС, към министерството на здравеопазването за спряване с пандемията и да има индикативно разпределение по дейности и видове. От БСП също поискаха ясно разписани мерки в здравеопазването, но за целта те се вписват в отделените 120 млн. лв., като допълват разходи за материали за дезинфекция в училищата и допълване на специализиран медицински транспорт на положителни или симптоматично болни от COVID-19.

От ГЕРБ предвиждат и средства за тестване на ученици и студенти в размер на 30 млн. От ИТН и БСП пък искат промени относно субсидиите за сценичните културни институти.