Всички в НС срещу поредния акт на омраза на Скопие

Коментари : Има ли място РСМ в ЕС ?

Актуални новини
16:48 - 28 Юли 2023
2439
Всички в НС срещу поредния акт на омраза на Скопие

Поредният тежък инцидент с българин в Република Северна Македония става в контекста на европейското бъдеще на страната, каза депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев. Според него тревога буди реакцията на македонските власти, а случилото се е израз на омраза:

"Всеки път ние слушаме едно и също оправдание. Първият път беше сбиване на битова основа в Охрид, когато пребиха нашия съгражданин Пендиков. След това нещо, не се били разбрали хората и за това се били сбили и защо винаги от страната на битите са нашите сънародници? Така, че аз не мога да се съглася с това, което казва министър-председателят на РСМ. По-скоро той трябва да се замисли защо властите в Република Северна Македония не успяват да осуетят и да създадат достатъчно силни гаранции за сигурността на пребиваващите на тяхна територия".

Северна Македония няма място в ЕС, ако не промени отношението си към България, каза Станислав Балабанов от ИТН:

"Поредната провокация на територията на държава, която няма място в Европейския съюз в момента. За цялата тази политическа обстановка в този регион отговорността носят "колегите ми" от ГЕРБ, "Продължаваме промяната", "Демократична България" и ДПС, които "се наведоха", когато България трябваше да има твърда и последователна позиция спрямо Северна Македония".

Подкрепилите Френското предложение за Северна Македония вече съжаляват. Това заяви в кулоарите на парламента депутатът от БСП Кристиян Вигенин. Поводът за коментара е поредната агресия над българин. Вигенин добави, че Северна Македония не е готова за членство в ЕС:

"Най-силният политически сигнал би бил максимално бързо да бъде променена конституцията на Република Северна Македония и да бъдат включени българите в нея. Ние сме притеснени от необезпокоявания и по никакъв начин неограничаван език на омразата, който се засилва в Република Северна Македония".

Съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Даниел Лорер осъди остро поредната агресия спрямо българи в Република Северна Македония.

"Абсолютно недопустимо е български граждани да бъдат нападани където и да било. Отдавна се знаеше, че има футболен сблъсък там и беше предвидимо за македонските власти да вземат мерки, такива неща да не се случват. Дай боже това лято да намерят начин най-после да включат македонските българи в Конституцията, където си им е мястото, така, че и македонското общество да започне да разбира, че те са равнопоставени и няма място за никаква дискриминация, камо ли за насилие спрямо тях".

Депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев призова за скъсване на дипломатическите отношения със Северна Македония, тъй като там, според него, се провежда целенасочена антибългарска политика:

"Българите в Македония са преследвани като животни, бити и пребивани, с опит за убийство. В клуб в Охрид имаше стрелба по него, нека не го забравяме. Това е целенасочена политика от страна на македонските управляващи. Нека правим разлика между македонски управляващи и хората, които обаче живеят вътре".