ВСС се събира извънредно заради сигнала на Сарафов срещу Гешев

Правосъдният министър Крум Зарков ще определи деня и часа

Политика
13:23 - 18 Май 2023
2818
ВСС се събира извънредно заради сигнала на Сарафов срещу Гешев

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще се събере на извънредно заседание, за да обсъжда сигнала на шефа на Националното следствие Борислав Сарафов срещу главния прокурор Иван Гешев.

Кога ще бъде свикано, ще реши правосъдният министър Крум Зарков, който е председателстващ кадровия орган, но без право на глас. Това се реши след час и половина дебат по въпроса в каква процедура се обсъжда сигнала.

Той беше включен като извънредна точка в дневния ред на днешното заседание. Всички се съгласиха, че би било неадекватно да не обсъждат темата.

Сигналът на Сарафов до ВСС е малко по-различен от този, който е до Софийската градска прокуратура. В него се казва само, че на 15 май главният прокурор е пуснал в кабинета си запис на разговор с члена на ВСС Йордан Стоев, който бил направен предишния ден. Пред заместниците си бил казал, че има 150 записа на разговори с магистрати и политици.

В началото на дебата сигналът беше прочетен от Атанаска Дишева от Съдийската колегия, която поиска включването му в дневния ред. Гешев на няколко пъти постави въпроса в каква процедура са.