ВСС ще слуша мистериозна флашка с доказателства (ОБНОВЕНА)

Разпитват израелския експерт по взрива срещу главния прокурор

Новини
14:00 - 01 Юни 2023
8528
ВСС ще слуша мистериозна флашка с доказателства (ОБНОВЕНА)

ВСС (Висшият съдебен съвет) ще слуша флашка с доказателства по казуса с отстраняване на Иван Гешев. Интересното е, че членовете не знаят за какво става дума. Ще бъдат изслушани и наблюдаващите прокурори по атентата срещу Гешев, както и израелския криминален експерт, поканен на мястото на взрива. 

Изказа се мнение, че това са две пресконференции, но в залата се получи спор, че флашката съдържа друго. 

18 души гласуваха да се чуе съдържанието, един член беше против. 

Днес стана ясно, че съвета ще се запознае с всичките подробности по разследването на атентата срещу главния прокурор на пътя между Самоков и София. Смята се, че израелският криминален експерт е поканен неправомерно да разследва случая. 

Вероника Имова каза, че има необходимост да се установят имената на наблюдаващите прокурори, защото обвинителите водят разследването и отговорността е много голяма. Според нея поне един от тях трябва да бъде разпитан като свидетел. Тя ще предложи да има изслушване на прокурорите, за да се разбере кои хора са допуснати до мястото на атентата и дали се е запазило мястото както е по закон. Олга Керелска също се съгласи, че всички доказателства са много важни. Тя изтъкна, че разрешението от наблюдаващия прокурор е много важно. "Има вероятност, ако не допуснем някои от тези доказателства, да има нови искания, които ще доведат до удължаване на цялата процедура", каза тя. 

В залата беше отправено запитване защо трябва да се разпитва националистът Николай Гълабов, 16 души бяха да не бъде разпитван. Ще бъдат разпитвани Борислав Сарафов и Ясен Тодоров, което беше гласувано единодушно по-рано днес. 

Беше гласувано дали да бъдат допуснати за разпит наблюдаващите прокурори по взрива срещу Гешев, като 14 души бяха "за".

7 гласа бяха дадени да отпадне изслушването на израелския криминален експерт, но останалите бяха против.

В залата възникна спор какви точно медийни публикации трябва да бъдат приети като доказателства. Бяха назовани медиите, които се очаква да бъдат приобщени към процеса, става дума за общо 5 публикации, които са приложени към писмото на Гешев. При гласуването за приемането на тези доказателства нямаше против. 

Очаквайте подробности!