Втори дубъл: Опитват пак да изчистят сметището в Тихия океан (ВИДЕО)

24-годишният изобретател Боян Слат ще помогне с помощта на своя проект "Океанско почистване"

Новини
16:48 - 25 Юни 2019
3580
Втори дубъл: Опитват пак да изчистят сметището в Тихия океан (ВИДЕО)

За нов опит за почистването на огромния остров от пластмасови боклуци, образувал се в Тихия океан между Калифорния и Хавай (т. нар. Голямо тихоокеанско сметище) съобщава телевизия ABC.

24-годишният изобретател Боян Слат ще направи опита да събере боклука с помощта на своя проект "Океанско почистване" – 600-метрово съоръжение от специални платформи и мрежи, което при първия си опит се повреди.

Миналата година специалното съоръжение на Слат, което трябваше да улавя пластмасата във водата, се счупи под напора на океанските течения и огромното количество боклуци, като трябваха четири месеца за поправката му.

В пост в социалната мрежа Туитър Слат беше категоричен: "Да се надяваме, че природата няма с какво да ни изненада този път. Научихме много от предишния опит“.

Дизайнът на системата включва масивни платформи, които събират отпадъците, подпомагани от океанските течения. Те играят ролята на изкуствена "брегова линия", като бавно натрупват боклука в центъра на съоръжението, откъдето той ще бъде извозван и рециклиран.