Втори кръг: Радев се среща с ИТН, ДБ и "Възраждане"

Президентът обявява кога връчва първия мандат на ПП

Новини
08:13 - 07 Декември 2021
1514
Втори кръг: Радев се среща с ИТН, ДБ и "Възраждане"

Президентът Румен Радев завършва днес консултациите с парламентарните сили в 47-ото Народно събрание, преди да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер, излъчен от най-голямата политическа сила в новия парламент - "Продължаваме Промяната".

Държавният глава ще разговаря на "Дондуков"2 с представителите на ПГ на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане".

Това са третите за годината консултации на президента в опит да бъде съставено редовно правителство - след парламентарните избори на 4 април и на 11 юли не се стигна до сформиране на редовен кабинет.

Вчера Румен Радев проведе последователно консултации с "Продължаваме Промяната", ГЕРБ-СДС, ДПС и "БСП за България".

Тази година българските граждани на три поредни избори дадоха своя глас за промяна. Очакванията на обществото ни са за редовно правителство, заяви държавният глава. Румен Радев каза, че двете служебни правителства, които назначи, са дали възможност за стабилизация в условията на криза, за скъсване с пороците на миналото, за формиране на нов тип управление от хора с различен политически профил, но с общи цели за бъдещето на България.

Според президента подходът към съставяне на коалиционно правителство може да бъде положен на тази основа. Президентът Радев отбеляза още, че едно ефективно управление под формата на коалиция може да съществува, само ако има взаимно уважение между партньорите.

Румен Радев увери, че президентската институция е отворена за диалог и сътрудничество с едно бъдещо управление в рамките на своите компетенции и правомощия.

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков заяви на консултациите, че осъзнават, че на България вече е абсолютно належащо да има редовно правителство, което да защитава изцяло българския интерес, да решава неотложните проблеми, които могат да се решат само от правителство с пълен мандат и с работещ парламент. Той изрази надежда в най-близко време да представят проект за кабинет, базиран на коалиция от четирите формации - "Продължаваме Промяната", "Има такъв народ", БСП и "Демократична България".

Петков каза още, че коалиционният документ е завършен, бил е изпратен до бъдещите коалиционни партньори и той е на базата на обсъжданите на дискусиите теми и формата, по който се очаква да се формира бъдещото правителство. С уважение към гласоподавателите на всяка една от партиите, избрахме принципа на пропорционалност, всяка от партиите в коалицията да бъде близко до нейните гласове представена в нея, каза Петков.

На консултациите с ГЕРБ-СДС председателят на ПГ на коалицията Десислава Атанасова заяви, че те са опозиция на формиращото се ляволиберално управление. Заради над 600 000 български граждани, които за пореден път са им дали своето доверие, от ГЕРБ-СДС заявяват, че ще бъдат знаеща, можеща и непримирима опозиция, със силни и непримирими позиции за отстояване на демокрацията, законността и спазването на конституцията.

ГЕРБ-СДС няма да подкрепят ляволиберално правителство на четирите партии, които ще сформират и мнозинство в Народното събрание. Обещаваме, че ако това правителство има нужда от помощ и съвет от наша страна, не само заради политическата мъдрост и опита ни, ще я получат. Обещаваме, че всяка грешка ще бъде осветявана и сочена, не само защото позицията на опозиция го изисква, а защото за да има добро управление, е необходимо да има силна и знаеща опозиция, каза Атанасова.

Председателят на ПГ и лидер на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че България има нужда от редовен кабинет с оглед на множеството кризи, пред които сме изправени, - COVID кризата, здравната, социалната, икономическата, финансовата, инфлацията, растящите цени. Според ДПС, за преодоляването на кризите, включително и политическата, в основата на всичко стои диалогът.

Българските граждани имат нужда от стабилност, очакват от Народното събрание и евентуалното бъдещо правителство преодоляване на кризите, решаване на техните проблеми, повишаване на доходите и на стандарта на живот, и най-вече сигурност, каза Мустафа Карадайъ. Тепърва ще видим какво ще предлага правителството като програма, не по-маловажен е и персоналният състав, каза Карадайъ на въпрос дали от ДПС биха подкрепили новия кабинет. "Не противоречи на законите на физиката", коментира още лидерът на ДПС.

Лидерът на БСП и председател на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова заяви, че в момента България се нуждае от работещ парламент и от редовно правителство. В коалиционното споразумение има политики, разписани за четиригодишен мандат, има политическа воля на четирите формации за четиригодишен мандат на правителството, остава от нас да си свършим работата, така че да изпълним този мандат, беше категорична Нинова.

От БСП имат някои бележки по коалиционното споразумение, което са получили, стана известно от думи на Корнелия Нинова. Те са били обсъдени на среща вчера с Кирил Петков и Асен Василев. Лидерът на БСП каза, че от БСП ще продължат работата по изчистване на коалиционното споразумение, а относно забележките им към документа, ще ги обсъдят първо с коалиционните партньори. По-късно вчера от БСП съобщиха, че отлагат насроченото за днес присъствено заседание на Националния съвет на партията, което беше анонсирано от Корнелия Нинова след консултациите при президента, заради продължаващите преговори за коалиционно споразумение.