Вучич: Няма да признаем Косово в сегашните граници

Той коментира, че Прищина трябва да вдигне данъците си върху сръбските стоки

Свят
16:03 - 22 Октомври 2019
1479
Вучич: Няма да признаем Косово в сегашните граници

В интервю за виенския всекидневник "Стандарт" сръбският президент Александър Вучич изключи възможността Белград да признае Косово в рамките на сегашните граници, като добави, че е малко вероятно Белград да признае Косово изобщо, съобщава "Танюг".

На въпрос дали Сърбия някога ще признае Косово за равноправен член на международната общност, Вучич отговори, че това е труден въпрос за сърбите.

"Ние обаче искаме да видим какво казват те (преговарящите в Прищина) и защо казват нещо. Разбира се, ние също искаме да чуем какво трябва да каже ЕС. Досега ЕС не поставя предпоставки за Сърбия", обяснява той.

"Въпреки това, ние чухме от американците, че това може да се е променило, но искаме да чуем това от нашите европейски партньори. Не мога да изключа възможността ЕС да поиска признаване, но това не е правено досега", допълва Вучич.

Според него, концепцията на ЕС е била модел, основан на споразумението между двете германии, без официално признаване от Белград, което според него би било по-просто за Сърбия.

На въпрос дали Косово може да бъде признато от Белград в рамките на настоящите граници, Вучич отговори: "Мога да ви кажа, че почти абсолютно го изключвам."

В отговор на допълнителен въпрос дали това означава, че признаване може да се случи само с промяна на граница или размяна на земя, той каза, че не знае какво ще се случи.

"Не е много вероятно да признаем Косово. Не мисля, че ще се случи, но не можем да затворим вратата за диалог. И двете страни трябва да загубят, за да създадат обща печеливша ситуация", каза той.

Той коментира, че Прищина трябва да вдигне данъците си върху сръбските стоки, за да продължи диалога.