Вярваме повече на лекарите, отколкото на политиците

500 милиона лева повече ще има за здраве догодина, обеща заместник-министърът Бойко Пенков

Здраве
12:59 - 29 Октомври 2019
1700
Вярваме повече на лекарите, отколкото на политиците

Българите вярват повече на медицинските специалисти, отколкото на политиците.Това показва социологическо проучване, проведено сред 1006 респонденти в периода 11-18 октомври 2019, представено на националната конференция "Заедно за повече здраве".

Според данните 53% от хората не са удовлетворени от здравното обслужване у нас, докато близо 40 на сто нямат забележка. Доверието във фармацевтите е 73%, в лекарите 64%, а в професионалистите по здравни грижи 65 на сто.

На 42% от анкетираните не им се е налагало да доплащат за медицинска помощ, 50% от запитаните са доплащали. Около 86% от участниците са на мнение, че държавата трябва да отделя повече средства за здравеопазване.

Близо 96% са на мнение, че парите за здравеопазване трябва да се харчат по-ефективно. 38% искат средствата за здрав да отидат за подобряване на материалната база с болниците. Според 54% от запитаните българските пациенти нямат добър достъп до съвременни лекарства.

Според данните доверието в политиците е в пъти по-ниско от това към медицинските специалисти.

По време на конференцията стана ясно, че българският мъж отива на лекар късно, затова и силният пол е с по-ниска продължителност на живота спрямо жените.

Заместник-министър на здравеопазването Бойко Пенков изтъкна наличието на успехи в здравеопазването. Държавата приоритизира майчиното и детско здравеопазване, изтъкна той. Намалява детската и пренатална смъртност, похвали се Пенков. Продължителността на живот се удължава през инвестиции, по думите му. Над 5 милиарда са разходите за здраве тази година. През 2022 разходите ще са над 6 милиарда лева.

500 милиона лева повече ще има за здраве догодина, стана ясно още от думите на заместник-министърът Бойко Пенков. Обновява се автопарка на спешната помощ, обновяват се спешните отделения на болниците. Повече пари за майчино и детско здраве ще има. Инвестираме в човешките ресурси, каза доктор Пенков.

Хората трябва да са сигурни, че попадат в добри ръце, по думите му. Председателят на БЛС доктор Иван Маджаров посочи, че все по-малко лекари напускат страната. Повечето напускат за временна работа в чужбина и после се връщат в страната.