Здравеопазването върви надолу

В системата властвата лошите новини, оплака се Томислав Дончев

Топ
12:08 - 29 Октомври 2019
3228
Здравеопазването върви надолу

Нужни са усилия за повишаване на авторитета на всички работещи в здравеопазването. Доколкото зависи от мен – ще участвам. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев при откриването на първата национална конференция "Заедно за повече здраве". По думите му е много важно какво обществото смята за здравеопазването, а не само това, което се случва. Затова е необходим експертен и обществен дебат по темата.

"Властват лошите новини. Постоянно се съобщава за състоянието на тази и онази болница или за някой представител на лекарското съсловие, който е свършил нещо нередно. Да, за тези неща трябва да се вземат мерки, но в същото време, в сравнение с преди 10 години, имаме високотехнологични болници и апаратура основно за социалнозначимите заболявания. Вместо да се сравняваме сами със себе си, ние се сравняваме със старите демокрации", категоричен беше Томислав Дончев.

По думите му нуждата от дебат е належаща предвид новите предизвикателства и застаряването на населението. 

Данни от проучване, извършено в периода 11-18 октомври, сред 1006 респонденти, показва, че образът на системата на здравеопазването в медиите и социалните мрежи е негативен, като 70 на сто от запитаните отговарят, че посоката, в която се развива системата, е негативна.

Проучването беше представено от Димитър Ганев от социологическа агенция "Тренд". При реален досег със системата обаче 53 на сто не са удовлетворени от здравното обслужване. Над 70 на сто от участниците в проучването посочват, че имат доверие на фармацевтите, 64 на сто - в лекарите, а 65 на сто - в професионалистите по здравни грижи. На 42 на сто от запитаните не им се е налагало да доплащат за лечението си, каза още Ганев. Близо 86 на сто от запитаните отговарят, че държавата трябва да отделя повече средства за здравеопазване, а 95 на сто смятат, че парите трябва да се изразходват по-ефективно.

Повече от половината от участниците са на мнение, че пациентите нямат добър достъп до лекарства.

Заместник - министърът на здравеопазването Бойко Пенков припомни, че за следващата година парите за здравеопазване ще бъдат с 500 млн.лв. повече, а през 2022 г. се очаква общият им размер да бъде 6.4 млрд.лв.