Вьоса Османи: Косово е за мир и стабилност, Сърбия дестабилизира региона

Балкани
14:21 - 24 Октомври 2022
1513
Вьоса Османи: Косово е за мир и стабилност, Сърбия дестабилизира региона

Косово работи за мир и стабилност, докато Сърбия работи срещу това и дестабилизира региона, заяви президентът на страната Вьоса Османи.

Тя настоя международният фактор да окаже натиск върху Белград, „за да разбере, че мирът и стабилността са от интерес на всички”.

„Целта на Косово винаги е била постигането на окончателен договор (със Сърбия) с взаимно признаване в основата си и ние стоим твърдо на тази позиция. Още повече, че работим за мир и сигурност, докато усилията на Сърбия са в противоположна посока. Затова се надяваме, че нашите партньори ще окажат колкото е възможно повече натиск върху Сърбия – държавата, която дестабилизира нашия регион, за да разбере, че мирът и стабилността са от интерес на всички”, подчерта Османи пред Косова Прес.

Тя потвърди, че има разписано френско-германско предложение за продължаване на преговорите между Косово и Сърбия, но сред обществеността „е налице дезинформация относно исканията на партньорите”.

Османи отхвърли твърденията на отделни медии, че „приемането на това предложение връща държавата десет години назад в преговорите за окончателен договор” и заяви, че никой не е предлагал подобно нещо.

„Никой не е предлагал да се чака десет години за договор. Има различни инсинуации, дезинформация относно това, което нашите партньори искат от нас”, каза Османи и добави, че Косово оценява ролята на международните партньори за активизиране на диалога между Прищина и Белград.