Ядрен експерт пред Lupa.bg: Ще плащаме с 50% по-скъп газ от ЕС

Актуални новини
22:01 - 26 Март 2020
8546
Ядрен експерт пред Lupa.bg: Ще плащаме с 50% по-скъп газ от ЕС

Цената на газа у нас ще е с 50% по-висока от тази на европейските свободни газови пазари. За това намаляването на синьото гориво с 40% е малко. Това заяви пред Lupa.bg ядреният инженер Георги Котев по повод предстоящото поевтиняване на газа.

„Досега формулата, по която се определя цената на газа, се е правила на база на стойността н производните продукти на петрола и курса на долара. Новата формула обаче включва цените от три европейски хъба и дял от дериватите. Цените на тези хъбове са между 8 и 9 евро за мегаватчас. Теменужка Петкова обаче не каза какво е съотношението между компонентите”, подчерта експертът.  


„В момента нашата цена на газа е 44 лева и 4 стотинки. А от 1 април ще бъде 26 лв. и 30 стотинки. Това прави 14 евро мегаватчас. По всичко личи, че нашата цена ще бъде над 50% по-скъпа от на европейските свободни газови пазари. Поради тази причина не показват новата формула”, смята инж. Котев.

Петролните пазари се сринаха с 50-60% и природният газ поевтиня. У нас обещаха намаляване на цената още преди кризата с коронавируса. За това е редно да падне още, но едва ли ще го направят.