Ядрен експерт пред Lupa.bg: Токът трябва да поевтинее, не да поскъпне

Ексклузивно
19:17 - 12 Февруари 2020
32257
Ядрен експерт пред Lupa.bg: Токът трябва да поевтинее, не да поскъпне

Либерализацията на електроенергията за битовия потребител би трябвало да намали тока, ако няма злоупотреби. Манипулациите при ценообразуването обаче не са спорадични. Последната такава е през юли 2019 г. Това заяви пред Lupa.bg ядреният експерт инж. Георги Котев по повод преизчисляването на цената на електричеството съобразно пазарния принцип.

„През юли 2019 г. съм КЕВР проведе процедура за определяне на цената на електроенергията в нарушение на закона за енергетиката. Чл. 15, ал. 2 на Закона казва, че всички становища на производители на електроенергия, които се подават за следващия регулаторен период, се публикуват официално на страницата на КЕВР.

Комисията обаче първо изтрива числа от становищата и чак тогава ги публикува. Успях да направя сметки за АЕЦ „Козлодуй” и установих, че токът може да поевтинее с 5%. Председателят на КЕВР обаче каза, че ще се увеличи с 3%. На практика, ако имаше законност, това нямаше да се случи. На 1 юли 2020 г. ще се повтори същото, защото нямаме прокуратура, нямаме омбудсман и КЕВР си прави каквото си иска”, предупреди експертът.

Котев сигнализира, че от 1 януари 2020 г. до момента борсовата цена на електроенергията на пазара е най-висока в цяла Европа. Затова уж въстанаха работодателските организации, но те не посочват причината за завишаването на цената на тока. Българската енергетика е болна и това личи по раната на енергийната борса, от която блика кръв. За да се спре кръвта, трябва да се посочи причината на заболяването.

През 2012 г. ЕК е завела дело срещу БЕХ. През декември 2015 г. Европейската комисия излезе с окончателно решение – БЕХ и трите държавни производители на ток в продължение на 5 години трябва да осигуряват минимални количества електроенергия на енергийната борса. Тези доставки трябва да бъдат публични и да бъдат обявявани час по час. Това обаче не се прави. Публикува се само средногодишното число.

 „Към днешна дата държавните производители трябва да предлагат на борсата около 900 мегавата всеки час. Това прави 90% от един блок на АЕЦ „Козлодуй”. Не го правят. Има решение на ЕК, БЕХ не изпълнява задълженията си и никой не търси сметка. Аз и още един гражданин 3 пъти сме искали от Теменужка Петкова да оповести количествата ток час по час, които БЕХ е длъжна да достави.

Енергийният министър не ни ги дава. Казва, че няма надделяващ обществен интерес, затова няма да ги получим. Сега е моментът работодателските организации да поискат числата, тъй като вече общественият интерес е голям”, призова инженерът.

По думите му в България има бездействащи мощности, които ако се включат, цените на тока трябва да паднат. Данъкоплатците плащат близо 200 000 лева всеки ден за студен резерв. „Ако има енергиен дефицит, който води до повишаване на цените на борсата, защо той не се използва, а се прибират по 200 000 лева?! Никой не пита министърката, ЕСО, КЕВР, Ковачки защо не се използва студения резерв”, посочи Георги Котев.