Ядрен експерт пред Lupa.bg: VII блок на АЕЦ „Козлодуй“ няма да има

У нас
17:49 - 20 Януари 2021
11186
Ядрен експерт пред Lupa.bg: VII блок на АЕЦ „Козлодуй“ няма да има

Убеден съм, че никога няма да има 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. Всичко се прави, за да се откраднат едни милиарди. Досега сме дали милиард и 300 млн., на руснаците и ще продължаваме да даваме. Това заяви пред Lupa.bg ядреният експерт инж. Георги Котев по повод изказването на премиера Бойко Борисов, че с реактор на АЕЦ „Белене“ ще се изгради 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“.

„Енергийната министърка Теменужка Петкова не ми позволи да видя реакторите за „Белене“. Съмнявам се, че вторият реактор е в България. Аз съм го виждал в руски води. На пристанището в Белене има един навес за реактор, а не за два. Първият реактор е показван пред медиите,  но вторият не е. Вчера премиерът Борисов говори за един блок, не споменава за втори. Никой не го попита: „Говорите за една част от оборудването от „Белене“, какво правим с другата?“ Освен това няма избран инвеститор. Теменужка Петкова се оправдава, че заради коронавируса инвеститорите не могат да се запознаят с техническата документация“, обясни ядреният експерт.

По думите му решението за 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ идва след посещението на американския посланик Херо Мустафа в централата.  „Смятам, че всичко се прави под натиска на САЩ. Американците имат 1 ядрен блок, но през тази година те ще спрат над 5 гигавата ядрени мощности и ще въведат 1,3. На практика се отказват от ядрената енергетика. Техните фирми има старо желязо и ще се опитат да ни го пробутат“, предположи инж. Георги Котев.