Янев в интервю за швейцарския "Блик": Очаквам същия състав на НС

Премиерът обясни, че води плавно управление на държавата до редовен кабинет

Политика
12:40 - 05 Юли 2021
2403
Янев в интервю за швейцарския "Блик": Очаквам същия състав на НС

Служебният министър-председател на България Стефан Янев даде ексклузивно интервю пред най-голямото и авторитетно швейцарско издание Blick. В разговора си пред Кристиан Дорер премиерът засегна всички най-важни теми, касаещи политическите процеси в страната, борбата с корупцията, справянето с пандемията, ваксинацията, бъдещето на ЕС и двустранните отношения между България и Швейцария.

"В армията има една по-специална организация, която има своите специфични цели. Има си строго определени правила, има своята етика, своя кодекс на поведение, които са обвързани с дадена мисия. В политиката е малко по-различно, там трябва да бъдеш настоятелен през цялото време, за да направиш това, което трябва да се изпълни. Трябва да се опиташ да получиш подкрепа сред политиците, хората, обществото, за да популяризираш дадено решение, докато в армията не е точно така'', заяви в началото на интервюто Стефан Янев.

Политиката е нещо, което трябва да бъде направено за хората, за обществения интерес. Говорим за проблеми, за разрешаването на които трябва да бъде намерен балансът измежду решенията, възможностите и фактите, допълни той.

На въпрос какви са основните приоритети на служебното правителство, премиерът посочи, че най-отговорната задача е организацията на изборите на 11 юли, както и "плавното" управление на държавата до формирането на редовен кабинет.

Не беше подмината и темата с миналогодишните протести, които бяха обхванали цялата страна.

Протестите показаха, че българското общество настоява да има своята демокрация и хората най-накрая разбраха, че не само имат правото да протестират, но и правото гласът им да бъде чут. И е много важно да се каже, че в онзи момент българският народ се дистанцира и от правителството, и от законодателната власт. Хората осъзнаха, че имат власт, че могат да направляват политиците, а не да ги чакат, за да видят какво ще предприемат в своите програми. Хората започнаха да осъзнават, че те трябва да бъдат водещия фактор. Партиите трябва да следват хората, а не обратното, коментира служебният министър-председател.

По думите му е твърде вероятно в следващия парламент отново да влязат същите партии, които бяха част и от краткия живот на 45-ото Народно събрание.

"В миналия парламент имаше шест партии – едните бяха т.нар. партии на протеста, които се противопоставиха на старите партии, т.е. на партиите на статуквото. Поради това разделение диалогоът между тях не беше никак продуктивен и вероятно това бе една от причините да не бъде сформирано правителство в рамките на предишния парламент.

По данни на социологическите агенции предстоящите избори едва ли ще произведат по-различен резултат и в парламента вероятно отново ще влязат 6-7 партии и тук възниква въпросът до каква степен парламентарно представените партии ще съумеят да предотвратят това разделение, което го имаше в предишното Народно събрание, защото това ще бъде от основно значение за формирането на кабинет'', обясни Янев.