Япония започва проучване на ваксинирани хора

С новата система властите ще знаят имунизационните данни на пациентите с коронавирус

Свят
12:23 - 18 Януари 2021
2049
Япония започва проучване на ваксинирани хора

Япония планира да събира данни от хора, които се заразяват с новия коронавирус, дори след като получат ваксинации, за да преценят как ваксините могат да помогнат за предотвратяване на разпространението на вируса, съобщава "Киодо нюз".

Очаква се ваксинациите да започнат в Япония през февруари. Министерството на здравеопазването ще създаде система за събиране на ваксинационни записи на всички заразени хора, като лекарите са длъжни да подават информация в обществените здравни центрове, когато потвърждават коронавирусни инфекции.

Същото важи и за други основни заразни болести като рубеола и морбили, които също са с информация за ваксинация.

С новата система властите ще знаят имунизационните данни на пациентите с коронавирус, като например, с кои ваксини са ваксинирани и дали са получили еднократна или двойна доза.

Въз основа на клинични проучвания в чужбина и докладваната им ефикасност, наличните в момента коронавирусни ваксини предпазват хората от заболяване, докато все още не е ясно дали те предотвратяват заразяването на хората.

Чрез получаване на информация като съотношението на ваксинираните хора сред пациентите с коронавирус и напредъка на техните симптоми, Министерството на здравеопазването, труда и социалните грижи очаква да оцени ефективността на ваксината и въздействието на ваксинацията върху разпространението на епидемията в страната.

Съгласно закона за инфекциозните болести в Япония лекарите са длъжни да информират обществените здравни центрове за имената на заразените хора и техните симптоми.

Японското правителство планира да започне да ваксинира медицински работници в края на февруари, след като ваксината бъде одобрена за домашна употреба.

Очаква се инокулацията на немедицински работници да започне в края на март, като приоритет се дава на хора на възраст 65 или повече години, тъй като те се считат за високорискова група за развитие на тежки симптоми.

Очаква се информацията за ваксинация на пациенти с коронавирус също да служат като маркер за оценка на риска от тежки заболявания, които биха помогнали на лекарите и здравните служители да определят политиките за лечение.

С увеличаване на съхраняваната информация, властите могат също така да открият промяна в епидемичната ситуация. Те биха открили потенциалната поява на ваксиноустойчив вариант на вируса, ако броят на хората, които се разболяват, не намалее много дори след разпространението на ваксините.