Японска компания бяга от България! Защо хиляди остават без работа

Закриват завод заради високите производствени разходи и резкия скок на заплатите у нас

Актуални новини
13:23 - 16 Септември 2024
5999
Японска компания бяга от България! Защо хиляди остават без работа

Японската компания "Сумитомо Електрик Борднетце" (SEBN) се изнася от България заради високите производствени разходи и резкия скок на заплатите у нас и мести производството си в заводите си в Молдова и Румъния.

Вследствие на това един от най-големите работодатели в Северозападна България затваря завода си в Мездра, в който работят 950 души. Производителят на кабелни комплекти за автомобилната индустрия "СЕ Борднетце - България" ЕООД обяви плановете си за реорганизация на дейността си в България през следващите две години.

Според икономиста Георги Вулджев вероятно Румъния е предоставила по-добри условия за работа на инвеститора. Колегата му Любомир Дацов пък е на мнение, че да се прави бизнес в България става все по-трудно.

Вулджев смята, че страната трябва да преосмисли начина, по който прави фискалната политика и да се оптимизират разходите. Дацов посочи, че България е имала период на разцвет в периода 2001–2007 г., защото е имало грижа за бизнеса от страната на политиците. Затова той призова за повече благоразумие от тяхна страна днес.

Японската компания "Сумитомо Електрик Борднетце" (SEBN) има два завода у нас. Единият е в Карнобат, открит през 2006 г., а другият е в Мездра, който отваря врати две години по-късно.

Работата на завода в Мездра ще бъде преустановена през 2025 г., а предприятието в Карнобат ще продължи да работи с намален капацитет.

"Решението за преместване на производството се дължи на конкуренцията в индустрията за кабелни комплекти. Високите производствени разходи в България, особено нарастващите разходи за труд, се отразиха негативно на способността на компанията да възлага нови проекти за серийно производство на кабелни комплекти към българските си локации", се казва в съобщението на "Сумитомо Електрик Борднетце".

В най-добрите си времена в двата завода на компанията у нас работеха до около 3000 души. Днес в завода в Мездра работят около 950 работника. В момента тече поетапното им освобождаване от работа, като в края на март 2025 г. предприятието ще бъзе затворено е посочено в съобщението на компанията.

Заводът в Карнобат, който е по-голям и в него работеха около 2000 човека, днес са останали наполовина. Плановете на SEBN са от февруари 2025 г. там да съкратят още около 100 работни места.

"Много съжаляваме, че трябва да обявим това решение. Повече от шест месеца полагахме усилия да намерим алтернативни решения, които да ни позволят да поддържаме настоящите обеми на производството в България, но предвид темпа на увеличаващите се разходи за труд в дейността, тези наши усилия се оказаха непосилни. Знаем колко трудно е това за нашите служители, някои от които са с нас от дълги години", казва Танер Мутлу, главен оперативен директор на "СЕ Борднетце-България" ЕООД.

Той посочва, че в допълнение към изпълнението на всички законови изисквания относно прекратяването на дейността, компанията ще предостави компенсационни пакети и програма за преместване на засегнатите служители.

"СЕ Борднетце-България" ЕООД е част от групата на "Сумитомо Електрик Борднетце" (SEBN), глобален автомобилен доставчик с над 36 000 служители в 13 държави.

SEBN е част от японската група Sumitomo Electric Industries, която има 380 дъщерни дружества в различни индустрии по света. Sumitomo Electric Group има 280 000 служители по света и нетни продажби от 30 милиарда щатски долара през 2023 г.

Продуктовото портфолио на SEBN включва системи за окабеляване, както и електрически и електронни компоненти за конвенционални и електрически задвижващи технологии, включително кабелни снопове за мулти и високо напрежение.