Язовир „Студена” е празен, Перник пред режим на водата

Обемът на водоема, от който пие областта, е пет пъти под максималния

Топ
11:38 - 06 Ноември 2019
7474
Язовир „Студена” е празен, Перник пред режим на водата

Водният обем на язовир „Студена” в момента е 5 803 000 куб.м при капацитет 25 519 100 куб.м, съобщи ВиК. Язовирът е единственият питеен водоизточник на Перник и утре ще се обсъжда въвеждане на воден режим за Перник и Радомир, каза управителят на дружеството Иван Витанов.

Ограничението е възможно да засегне и Радомир, защото един от водоизточниците на града е приток на язовир „Студена”. Така водата за перничани не постъпва във водоема, а се отклонява към Радомир, обясни Витанов.

Отчетено е много добро състояние на язовирната стена и прилежащите и хидротехническите съоръжения. Специалисти на ВиК дружеството извършват ежедневни замервания и наблюдения на водния поток и язовирната стена.

Ремонтът на пречиствателната станция за питейни води в Перник трябва да приключи до края на годината, каза още директорът на местното ВиК дружество.

Станцията работи с намален капацитет, поради което е възможно нарушаване на водоснабдяването по високите етажи на населените места, ползващи вода от язовир „Студена”.

Реконструкцията на пречиствателната станция започна в началото на октомври

Ремонтът включва демонтаж и монтаж на спирателната арматура във филтърния корпус на пречиствателната станция.

Поради липсата на алтернативно водоснабдяване, подмяната на седемте филтри се извършва поетапно - един по един, като през това време станцията работи с капацитет 75л/с.

Тя е в експлоатация от 1954 година и от тогава досега е ремонтирана само веднъж - през 1976 година.

Обновяването на оборудването ще подобри качеството на питейната вода.

Новият кмет на Перник Станислав Владимиров инспектира пресушения водоем