Йоханес Щролц пренаписа историята на алпийските ски

Австриецът спечели златото в комбинацията на Олимпийските игри в Пекин

Спорт
11:04 - 10 Февруари 2022
1542
Йоханес Щролц пренаписа историята на алпийските ски

Австриецът Йоханес Щролц дублира постижението на своя баща Хуберт от Олимпийските игри в Калгари 1988, след като спечели мъжката алпийска комбинация на Игрите в Пекин. Така Хуберт и Йоханес Щролц влизат в историята като първата двойка баща и син, която печели златни олимпийски медали с алпийските ски.

Йоханес бе четвърти след спускането по-рано днес, но в коронната си дисциплина слалом нямаше абсолютно никакви проблеми и с лекота заличи пасива си от 0.75 секунди спрямо лидера след спускането Александър Омод Килде. Норвежецът трябваше да се задоволи със среброто днес, като неговото крайно изоставане от победителя бе 0.59 секунди. За него това е втори медал от Олимпиадата в Пекин след бронза в супергигантския слалом преди два дни.

Бронзът днес бе за представителя на Канада Джеймс Кроуфорд, който завърши на 0.68 зад Щролц. Канадецът бе втори след сутрешното спускане, но и той като Килде нямаше отговор за темпото на шампиона в слалома и загуби една позиция.

На 0.18 зад Кроуфорд, в подножието на медалите остана Жустин Мурисие от Швейцария, а петицата бе затворена от световния шампион в дисциплината от Кортина 2021 Марко Шварц. Вторият представител на Австрия натрупа общ пасив от 1.28 спрямо Щролц.

Смятаният за голям фаворит за златото днес, който в Пьончан 2018 взе среброто, Алекси Пентюро имаше разочароващо спускане, в което натрупа пасив от 1.12 спрямо Щролц. Французинът започна много агресивно участието си в слалома, но в средата на трасето допусна грешка и дори не успя да завърши.

Титлата на Щролц идва като на приказва, тъй като през миналото лято австрийката ски федерация го извади от първия отбор за Световната купа и му спря финансирането. Той обаче не се отказа и продължи да тренира със собствени средства, като големият му пробив дойде в началото на януари.

Тогава той триумфира в слаломa за Световната купа в Аделбоден, с което не само си върна финансирането, но и автоматично попадна в тима на Австрия за Олимпийските игри в Пекин, където неговата одисея му донесе златен медал. Той ще се бори за втори такъв по време на класическия слалом идната седмица.

Програмата на алпийските ски в Пекин продължава утре от 5:00 часа българско време с женския супергигантски слалом, в който чехкинята Естер Ледецка ще защитава изненадващото си злато от Пьончан. Следващото състезание за мъжете ще бъде в неделя, когато ще се проведе гигантският слалом, в който участие се очаква да вземат двамата българи Алберт Попов и Камен Златков.