Юнкер: ЕС не забранява шницела и пържените картофи

Коментарът на председателя на комисията идва след твърдение на Курц, че Съюзът има „мания за регулация”

Актуални новини
15:40 - 16 Май 2019
3157
Юнкер: ЕС не забранява шницела и пържените картофи

ЕС не забранява шницела и пържените картофи. Това увери председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който отговори на критика на австрийския канцлер Себастиан Курц, пише "Гардиън".

Запитан от австрийския вестник Der Standard да коментира твърдение на Курц, че ЕС има "мания за регулация" и че се е опитал да забрани шницела и чипса с директива с цел намаляване на нивата на карциногенните вещества в храните, Юнкер отговори:

"Това е директива, която е подкрепена от Австрия... И очевидно директивата не забранява шницела и чипса".

Той се включва в дневния ред на тези, които реално не оспорват действията и пропуските на Европа, а се оплакват от всичко. Не мисля, че е добре, че той, който подкрепя Европа, трябва да се присъединява към хора от антиевропейски гласове, продължи Юнкер в интервю за австрийския вестник.

Бившият премиер на Люксембург коментира и Брекзит. Той изрази съжаление, че не е опровергал твърденията по време на кампанията преди референдума за Брекзит, че Великобритания ще спестява повече от 300 милиона британски лира всяка седмица, ако напусне ЕС. Юнкер допълва, че не може да разбере защо не се е обадил.

Кампанията в подкрепа на Брекзит излезе с лозунг преди референдума "Ние даваме на ЕС по 350 милиона британски лири на седмица: нека вместо това финансираме Националната здравна служба". Оттогава информацията многократно беше опровергавана от различни институции, включително и от Бюрото за национална статистика

Юнкер смята, че Комисията е трябвало да се намеси в кампанията срещу опитите да се заблудят британските избиратели.

Как се случи Брекзит? Виждам, че Комисията и ЕС са обвинявани за това положение. Истината е, че повече от 40 г. на британския народ се заявява, че те са в ЕС, но само по икономически причини и че останалото, съюзът се основава на ценности, не ги интересува, така че не трябва да се възприема като изненада, че британският народ гласува така. Но разбирам, че от моя страна сгреших като се съобразих с желанията на Великобритания и не участвах в кампанията за Брекзит. Толкова много лъжи бяха изказани, ние, като Комисия, трябваше да се обадим. Сгрешихме като не отвърнахме на твърдението, че Великобритания всяка седмица плаща на Брюксел по 300 милиона паунда без никакви ползи, обясни Юнкер.