Юрист: ДБ искат да овладеят ВКС и ВАС

Политика
15:40 - 26 Април 2021
5648
Юрист: ДБ искат да овладеят ВКС и ВАС

„Демократична България” е в парламента с една единствена цел – да отстрани Иван Гешев като главен прокурор. За тази цел обаче Христо Иванов и хората му са готови на всякакви стъпки, някои от които откровено абсурдни. Това обясни пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов, представител на "Български съюз за директна демокрация".

На 16 април например Христо Иванов е внесъл в деловодството на Народното събрание проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, който би имал съвсем недемократични последствия.

Към настоящият момент председателите на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд се избират с мнозинство от минимум 17 гласа (от общо 24). Според проекта на Христо Иванов обаче това трябва да става с още едно условие –

мнозинството от изборната съдийска квота също да е гласувала „за”.

Избраните в съдийската квота са общо 6 души, което означава поне 4 от тях да подкрепят избора на председател на ВКС и ВАС.

„Питате защо го правят – защото те имат трима души, които на практика ще могат да блокират избора на всеки! Гешев например го избраха с 20 гласа, като 3 бяха против, а един го нямаше. По тоя начин ДБ ще извиват ръцете на всички и ще казват – ние няма да подкрепим никой, ако не е наш!”, коментира пред Lupa.bg Божилов.

Той беше категоричен, че никак не е демократично трима души да налагат кой да е шеф на ВКС и ВАС. „На „Демократична България” голямата драма им е, че някъде към ноември идва избор на нов председател на ВКС, затова е тоя зор”, обобщи юристът.