Юрист пред Lupa.bg: Гоненето на ген. Тонев е заради топките на 3 март?

У нас
18:30 - 06 Април 2022
5270
Юрист пред Lupa.bg: Гоненето на ген. Тонев е заради топките на 3 март?

МС има правомощията да поиска от президента Румен Радев да бъде освободен шефът на НСО. Това обаче става с административен акт. Интересни в случая са самите мотиви за предложението да бъде сменен ген. Емил Тонев. Те са крайно несериозни. Това заяви пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов. 

"Единият мотив е, че шефът на НСО е предал на прокуратурата материали от видеокамерата на МС. Той не може да откаже, длъжен е да го направи. Изключително несериозно и смешно е изказването на Лена Бориславова и Кирил Петков, че МС е контактна точка на европейската прокуратура. Прокуратурата на Лаура Кьовеши има у нас една такава точка и тя е офис. Организацията "Ние, гражданите" също е заявила желание да съдейства на европейската прокуратура, но това не я превръща в конктактна точка", подчерта Божилов. 

Според него е възможно с исканата оставка да се прави опит да се атакува президента или да се прави отмъщение за снежните топки на 3 март. Още тогава Кирил Петков поиска да бъде сменен ген. Тонев. "Това е част от политиката на Промяната - да се подменят кадри", посочи юристът. 

"Компрометирана е поверителността на личността на подателите на сигналите. МС категорично осъжда това", напомни днес шефката на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова. А самият Кирил Петков не е бил уведомен за искането на обвинението за видеоматериалите. 

По думите й, има официална информация за това, че съществуват съмнения за непрозрачно разходване на средства от НСО.

Тежко нарушение и системно неизпълнение на вменените служебни функции, както и уронване на престижа на службата, са сред мотивите, които от "Дондуков" 1 изпращат на "Дондуков" 2 спрямо ген. Тонев. 

"МС ще предложи да се подобри структурата на НСО, да се засили капацитетът за охрана на действащи министри, за сметка на охраняваните бивши управляващи", заяви Бориславова.