Юрист пред Lupa.bg: Парите от Плана за възстановяване отиват във фирми на властта?

Нашите управници са поискали от Брюксел промяна на нормативни актове, за да могат лесно да усвояват средства, обясни Даниел Божилов

Политика
18:00 - 24 Юни 2022
6663
Юрист пред Lupa.bg: Парите от Плана за възстановяване отиват във фирми на властта?

Покрай гласуването на вота на недоверие на правителството „Петков“ в медиите от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и БСП беше лансирана тезата, че падането на правителството ще има изключително тежки последици по отношение на получаване на средствата от Плана за възстановяване. Причината, която се изтъква, е че Парламентът следва да приеме 22 закона в тази връзка.

"Какви са тези 22 законопроекти, за които говорят от тези партии? Реално правната рамка на България е относително хармонизирана с Европейското законодателство. Практически някаква особена нужда от приемане на тези закони няма. Причината се корени на друго място. При изготвяне на самия План за възстановяване именно българското правителство е предложило изменения или създаване на нови нормативни актове. Така че следва да се приема, че не ЕК натиска България за приемане на тези закони, а точно обратното – България е предложила да ги приеме", коментира пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов. 

Към момента обаче никой официално не знае кои са тези законопроекти, кои области ще регулират или променят регулацията. "Всъщност законопроекти няма, а само нахвърляни заглавия и идеи, като целта им не е хармонизация на законодателството ни, а прокарване на лобистки изменения, които да създадат условията средствата от Плана да бъдат насочени към съответните „правилни“ фирми. Това се доказва и от фактът, че тези законопроекти, обещани от България, фактически са част от предложения План за възстановяване, но „прозрачно“ са спестени от българското общество", допълва юристът.

По думите му в резултат на това ЕК е одобрила плана заедно с поетите ангажименти за предложените от българското правителство лобистки и популистки изменения в българското законодателство. Като краен резултат от тази абсолютна безотговорност при поемане на ангажименти в бъдеще ЕК ще натиска България да приеме тези популистки и лобистки закони, като ако не го направи, ще търпи санкции по отношение на средствата от Плана за възстановяване.