Юрист пред Lupa.bg: Внимавайте, правосъдният министър ще може да арестува

Политика
17:45 - 15 Септември 2021
7381
Юрист пред Lupa.bg: Внимавайте, правосъдният министър ще може да арестува

Преминаването на Бюрото за защита на свидетели към правосъдното министерство не е предпоставка за реформа. Това е местене от една стая в друга. Не са махнати най-скандалните промени на Закона от 2013 г., които позволяват на служителите на Бюрото да арестуват. Сега от тях ще се възползва министърът на правосъдието. Това заяви пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов по повод вземането на Бюрото от Иван Гешев.

„Откакто е създадено през 2004 г. и единственото, което политиците правят с него, е да му сменят нормативната уредба, да го местят от едно място на друго. Дали решенията кой да охранява се вземат от главния прокурор, комисия или министъра на правосъдието няма никакво значение. Според мен, по-добре е да си бъде към прокуратурата. Така ще се вземат оперативно по-бързи решения. Иначе ще се носят едни папки до министъра на правосъдието и прокуратурата, което ще отнеме месец. Ако моите опасения се сбъднат, защитеният свидетел може да го няма“, предупреди Божилов.

„Депутатите са открили война с Иван Гешев и понеже не могат да го махнат, започнаха да му снемат охраната, да закриват спецпрокуратурата... Главният прокурор си беше позволил да бъде охраняван от Бюрото, но това не бе в нарушение на Закона. Бюрото трябва да съществува, но да се ползва по предназначение, а не да го местят от една стая в друга“, заключи юристът.

От днес Бюрото по защита вече е вън от обхвата на главния прокурор Иван Гешев, след като депутатите гласуваха то да бъде преместено в Министерството на правосъдието. 

Така първото от протестните искания за свалянето на Гешев от летните демонстрации през 2020 г. бе изпълнено. 

В гласуването на участваха депутатите от ГЕРБ и ДПС, които преди това пламенно защитиха от трибуната оставането на структурата при Гешев. ИТН, БСП, ИБГНИ и ДБ обаче се обединиха и успяха да преместят Бюрото обратно в МП, чийто титуляр сега е Янаки Стоилов. 

В тримесечен срок бюрото трябва да мине към правосъдния министър. То вече няма да охранява прокурори и следователи, а само застрашени свидетели във връзка с досъдебни производства.