Южна Корея залага на атомната електроенергия през следващите 60 години

Страната изгражда четири нови ядрени реактора

Новини
16:11 - 25 Февруари 2022
1443
Южна Корея залага на атомната електроенергия през следващите 60 години

Южна Корея разглежда ядрената енергия като основен източник на електроенергия през следващите 60 години. Това каза президентът Мун Дже-ин на среща за устойчиво електроснабдяване, цитиран от свой говорител, предаде агенция Йонхап, цитирана от БТА.

Страната ще използва напълно атомните си електроцентрали в рамките на схемата за поетапно съкращаване на ядрената енергия, добави Мун. 

Изграждането на четири нови ядрени реактора - "Шин-Ханул" (Shin-Hanul) 1 и 2 и "Шин-Кори" (Shin-Kori) 5 и 6 се забави, поради проверки на безопасността и други проблеми.

Президентът призова институциите да положат още усилия за постепенното започване на работа на четирите ядрени реактора, тъй като стандартите за безопасност са се повишили, съобщи говорителят.

Политиката на корейското правителство за енергиен преход е постепенно да преустанови строителството на нови атомни електроцентрали и да забрани удължаването на живота на по-старите такива чак до 2084 г., заяви.

"Полагайте всички усилия, за да гарантирате безопасността на атомните електроцентрали, като същевременно поддържате правилна скорост на работа", добави той. 

Според пътната си карта, Южна Корея планира да намали броя на работещите ядрени централи от сегашните 24 до 17 през 2034 г.

Правителството планира да намали дела на ядрената енергия в общото производство на електроенергия - от около 30 процентаза през миналата година до 23,9 процента през 2030 г. То цели да увеличи дела на възобновяемите източници от 6,6 до 20 процента за същия период.