За 9 месеца Хърватия е получила около 13 млрд. евро от туризъм

Новини
16:11 - 08 Януари 2024
1276
За 9 месеца Хърватия е получила около 13 млрд. евро от туризъм

Близо 13 млрд. евро е спечелила Хърватия от туризъм само за първите 9 месеца на 2023 година, а това е с 11,4% повече от 2022 г., когато държавата е била извън Шенген. Това съобщи журналистът Диана Гласнова пред БНР. 

Управляващите сравняват с 2022 г., а не с 2019 г., когато страната отчете рекордни приходи от туризъм, коментира Гласнова в предаването "12+3".

Хърватия беше първата държава, присъединила се в един и същи ден към еврозоната и Шенгенското пространство - на 1 януари 2023 г.

От 1 януари т. г. цените в Хърватия са само в евро.

"Към днешна дата по въпроса за еврото мисля, че се задълбочават отрицателните настроения на гражданите. Малко преди нова година официалните власти – финансовият министър, управителят на националната банка и премиерът, казаха, че това е една успешна година и изтъкнаха всички предимства на еврото. Едно от най-важните е, че цената на кредитирането на държавата, компаниите и домакинствата не би била такава, ако не е еврото. Също така и че

държавата е спечелила около 160 млн. евро, защото не е било необходимо да се конвертират валутите.

Те отбелязаха и че страната е по-стабилна, защото е член на еврозоната, от евентуални или настоящи финансови кризи", коментира журналистът. 

Повишаването на цените заради еврото е минимално - в границите под процент, но друго показват синдикатите. 

Представените данни на национални синдикати преди нова година сравняват какви ще бъдат разходите на обяда на Коледа в края на 2023 г. в сравнение с цената в края на 2022 г.

"Нито една от тези 14 ставки - месо, риба, шунка, картофи, вино, брашно, масло, шоколад и др., не е на цената, която е била през 2022 г., нито пък може да се каже, че има ставки с повишение под процент", обясни Гласнова.

Инфлацията в Хърватия беше 8% и това играе роля, а тя скочи до размери, непознати в 30-годишната история на самостоятелната държавата – ноември, декември 2022 г. Подготвяйки се за влизане на еврото, предварително бяха вдигнати цените. Тогава инфлацията в Хърватия беше около 13%. А правителството взе мерки след въвеждането на еврото и то беше да се запазят цените от декември 2022 година, коментира журналистът.