За любовта или „Честит рожден ден, Цветана“

Яна Борисова и Младежкият театър поздравяват Цветана Манева със специален спектакъл по случай 80-я й юбилей

Легенди
09:03 - 30 Януари 2024
4849
За любовта или „Честит рожден ден, Цветана“

Голямата театрална и филмова актриса Цветана Манева днес чества своя 80-годишен юбилей. Но тази година специалните празненства за рождения й ден ще бъдат три седмици по-късно – на 22 февруари, когато самата тя ще излезе на сцената в специален спектакъл в нейна чест. „Честит рожден ден, Цветана“ е създаден за 80-годишния юбилей на изключителната актриса от драматурга и режисьор Яна Борисова и от Младежкия театър „Николай Бинев“.

„Това е уникално театрално-музикално преживяване, което ще събере на една сцена различни актьори, които ще играят в чест на една от най-големите актриси на България. Един изумително смешен и покъртително откровен разговор за рождените дни, щастието, вълнението, копнежите и всичко, което никога не посмяваме да изричаме, но страшно много ни вълнува. И всичко това на фона на приказна музика“, споделя Яна Борисова.

На сцената заедно с Цветана Манева ще излязат Стефан Вълдобрев, Александра Сърчаджиева, Снежина Петрова, Вежен Велчовски, Петър Антонов, Силвия Петкова, Александър Сано, както и още други артисти. Композиторът и пианист Милен Кукошаров и контрабасистът Борис Таслев ще изпълнят музика на живо. Зрителите ще се насладят на текстове и спомени изпълнени от любими колеги на Цветана Манева, с които тя излиза на една сцена, които харесва и обича.

Това са изключително талантливи артисти, които респектират, вдъхновяват и вълнуват, с огромния си талант. Освен тях в спектакъла, с виртуалните си поздрави ще се включат и много други актьори и близки на актрисата. И както на всеки рожден ден ще има една голяма изненада, която се пази в тайна. Най-вероятно на сцената със специален поздрав ще излезе съпругът на Цветана – актьорът Явор Милушев, който поради здравословни причини преди няколко години се отказа от театъра.

Драматургът и режисьор Яна Борисова посвещава специален спектакъл на Цветана Манева

„Благодарение на „Честит рожден ден, Цветана“ всички можем да отворим сетивата си за това огромно емоционално море, което тази актриса представлява. Цветана Манева е моя голяма страст, моята голяма тема като автор, която аз винаги ще следвам, а тя винаги ще ми предстои. Цветана е символ на таланта, на вдъхновението, на дишането, на радостта, и на концепцията за щастие.

В момента тя е единствената актриса, която приживе е възприемана като икона. Огромна стихия с размери и сила без аналог. Няма друг начин, по който да ѝ засвидетелстваме всичко, което изпитваме към нея, освен сцената“, споделя Яна Борисова. Тя е човекът, който убеди Цветана Манева да не се отказва от сцената.

На 24 май 2022 г. голямата актриса получи награда „Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство и изненадващо за всички от сцената на Театъра на армията съобщи, че се оттегля от актьорската работа. Това стана два месеца след планирана премиера в Народния театър, която така и не се състоя. „Трудно е да приемеш ситуацията, че си отиваш. Ако имаше тук тази вечер „изгряваща звезда“, то аз се чувствам като залязваща“, каза тогава Манева. И прикани публиката да й ръкопляска за последен път.

Манева е отраснала в театъра, а животът й като актриса е свързан с някои от най-ярките женски образи в историята на това изкуство у нас. Превъплъщенията й пред камера са също толкова силни, колкото и на живо пред публиката, а интересът към нейните изяви с годините не само че не намалява, а и като че ли става все по-голям.

Актрисата публично не съобщи каква е причината за внезапното й решение. За щастие няколко месеца по-късно Цветана Манева се върна на театралната сцена в два от театралните проекта на Яна Борисова „За любовта“ и „Нощните рицари“, където актрисата си партнира с по-млади свои колеги и чете текстове за любовта.



Моят списък с 10 новогодишни обещания

В навечерието на Нова година по време на спектакъла на Яна Борисова „За любовта и най-смешната нощ“ Цветана Манева сподели своите 10 новогодишни обещания. В социалните мрежи бе разпространено и специално видео от нейната изповед: 

1. Да гледам по-малко телевизия и да чета повече литература. Светът е пълен с непрочетени прекрасни книги. И вие не го забравяйте!

2. Да казвам по-често „Обичам те“ на любимите си хора. Не трябва да ни е срам, че обичаме някого. Това е повод за гордост и доказателство, че имаме сърца и души.

3. Да се науча да прощавам и да не ревнувам. Да мразиш е ужасно чувство и измъчва този, който го изпитва.

4. Да се опитвам да разбирам и тези, които не харесвам. Да се опитвам да приема онези, които не харесват мен.

5. Да се грижа за всички, които са родени след мен и да помагам на тези, които са нямали моя късмет.

6. Да не се ядосвам и да не плача за незначителни неща.

7. Да се забавлявам. Да се наслаждавам. Да съм благодарна за всеки момент от живота си, защото имам само един живот и той е абсолютно уникален.

8. Да не забравям, че щастието не е състояние на духа. То идва под формата на мигове, които трябва да ни стигнат за цялото останало време.

9. Да се смея и да разсмивам.

10. Да продължа да обичам, да се влюбвам и да предавам тези умения нататък. Да пазя любовта с всички позволени и непозволени средства. Защото само тя си заслужава всичко!