За първи път: Metallica с концерт в Саудитска Арабия

Новини
16:32 - 30 Ноември 2023
1724
За първи път: Metallica с концерт в Саудитска Арабия

Metallica обявиха последния си концерт за тази година. Бандата ще има хедлайнерско участие на 14 декември в Рияд, столицата на Саудитска Арабия.

Джеймс, Ларс и компания ще свирят на тридневния фестивал Soundstorm, който се провежда в страната. Излишно е да казваме, че такова чудо никога не се е случвало досега в този край на света, така че концертът се очертава да бъде доста любопитен.

Това е първи концерт на Metallica в Саудитска Арабия и първи концерт на голяма метъл банда в страната на публично събитие.

Други големи имена, които несъмнено ще зарадват саудитската аудитория са Фарел Уилямс, Крис Браун, H.E.R. и Black Eyed Peas. Миналата година фестивалът Soundstorm е бил посетен от 600 000 души. Организатори са местните промоутъри MDLBEAST.

Metallica лично съобщиха новината на своя профил във Фейсбук.

Ето какво обяви групата:

„Все още не сме приключили с 2023 г. Откри се уникална въможност пред нас да свирим на голям фестивал, на който никога не сме свирили преди, в една част на света, която много рядко посещаваме. Развълнувани сме да обявим, че в четвъртък, 14 декември, ще бъдем първата рок група, която ще свири на фестивала Soundstorm в Рияд, Саудитска Арабия.“

Наистина – крайно любопитна дестинация за траш легендите. Сигурно сте се досетили, но публични концерти с метъл групи в Саудитска Арабия са изключителна рядкост. През 2022 г. местната (мелодичен) дет метъл група Immortal Pain се превърна в първата изобщо тежка банда, която има концерт на голямо събитие в страната. Тогава това се случи на фестивала на комиксите Comic Con Arabia.

Metallica са изключително космополитна група и не свирят за пръв път в арабския свят. Те “пробиха” в региона през 2011 г. когато имаха концерт в Абу Даби. Никога обаче не са свирили в Саудитска Арабия, както и никой от техните колеги. Поздравяваме ги за решението да се появят там и да забавляват хората, дано повлекат крак, както се казва.

След този концерт легендарните музиканти ще могат малко да си отдъхнат от изключително натоварената 2023 година. Началото на европейската част от световното им турне “M72” e чак през май месец догодина. През август 2024 г. започват концертите им в Северна Америка.